• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

program w c++, palindrom

Object Storage Arubacloud
0 głosów
829 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2017 w C i C++ przez Natalia Cierpiał Nowicjusz (120 p.)
Hej :) Czy byłby tu ktoś tak miły i pomógł mi w napisaniu programu w c++. Niestety sama tego nie potrafię zrobić. Jestem zielona jeśli chodzi o informatykę.

treść zadania: Napisać program, który będzie sprawdzał, czy dana liczba naturalna ma tę samą wartość, jeżeli czyta się od początku do końca i od końca do początku. Oblicz ile takich liczb pojawi się na 5-cio cyfrowym liczniku samochodowym od jego wyprodukowania do chwili gdy licznik ponownie się wyzeruje.
 

z góry dziękuję za pomoc

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
edycja 29 stycznia 2017 przez Damian11131

Sprawdzanie czy liczba (tudzież łańcuch) jest palindromem jest proste. Bierzesz liczbę (w postaci stringa) którą chcesz sprawdzić i porównujesz do niej jej odwróconą wersję (jak odwrócić łańcuch mówi choćby M. Zelent). Coś takiego (Python):

if original_string == get_reversed_string(original_string):
    print("palindrome")
else:
    print("not palindrome")

 

 

0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
#include "stdafx.h"
#include <iostream>

int invertingNumbers(int numberReversed);
bool palindromeOrNotPalindrome(int numberTested, int numberReversed);

const int RESET_COUNTER = { 100000 }; //reset po przekroczeniu 100 tys kilometrow

int main()
{
	unsigned short counterPalindrome = 1;
	for (int i = 0; i < RESET_COUNTER; i++)
	{
		int numberReversed = invertingNumbers(i);
		if (palindromeOrNotPalindrome(i, numberReversed) == true)
			counterPalindrome++;
	}
	std::cout << counterPalindrome;
	getchar(); getchar();
    return 0;
}

int invertingNumbers(int numberReversed)
{
	int reversed;
	for (reversed = 0; numberReversed; numberReversed /= 10)
		reversed = reversed * 10 + (numberReversed % 10);
	return reversed;
}

bool palindromeOrNotPalindrome(int numberTested, int numberReversed)
{
	if (numberTested == numberReversed)
		return true;
	else
		return false;
}

komentarz 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Mi wyszlo 1100, ktos bardziej doswiadczony moze na to okiem rzucic
komentarz 29 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Ale całego kodu nie musiałeś podawać :P

Po co te dwa getchary?
komentarz 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Visual nie zatrzymuje mi programu, tylko konczy odrazu
komentarz 29 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Czemu zmienna counterPalindrome jest ustawiona na 1, a nie na 0?
komentarz 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Szczerze mowiac sam nie wiem, ale jak ustawi sie na 0 to pokazuje bledny wynik
komentarz 29 stycznia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Błędny, tzn. jaki?
komentarz 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
o jeden mniejszy
komentarz 29 stycznia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
sprawdzilem to na przedziale 0-22

edit

0-9, potem 11 i 22

co daje 12

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 375 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2020 w C i C++ przez Piotrek1122 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt
pytanie zadane 24 października 2019 w C i C++ przez MagdaS Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2018 w C i C++ przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,967 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...