• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

czy zawsze warto trzymać się zasad BEM ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
376 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w HTML i CSS przez eliano Gaduła (3,640 p.)

Witam!

mam taką sytuację

.rodzic-blok__dziecko-element-1 {

// dużo stylów takich samych jak w elemencie 2

// jeden inny styl
}

.rodzic-blok__dziecko-element-2 {

// dużo stylów takich samych jak w elemencie 1

//jeden inny styl
}

czy warto w tej sytuacji trzymać się zasad BEM, czy może lepiej zrobić krótszy kod :

.rodzic-blok > div {
// wspólne style
}

.rodzic-blok__dziecko-element-1 {
// 1 inny styl
}

.rodzic-blok__dziecko-element-2 {
// 1 inny styl
}

??

 

w krótszym kodzie dostrzegam problem, że chcąc nadpisać któryś ze wspólnych stylów muszę użyć important ponieważ

.klasa {}

jest mniej specyficzny niż 

.klasa > div {}

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 stycznia 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
wybrane 26 stycznia 2017 przez eliano
 
Najlepsza

Czy warto trzymać się zasad. TAK.
Czy warto używać zasad BEM? To zależy.

Jeżeli obie klasy mają takie same style to zakładam, że są prawie tym samym (np. section) ale odróżniają się czymś (np. jeden z nich ma mieć zielone tło) . Wtedy możesz użyć modyfikatora.

Co ty na takie coś:

.rodzic-blok__dziecko-element-1,
.rodzic-blok__dziecko-element-2 {
    // wspolne style
}
 
.rodzic-blok__dziecko-element-1 {
    // osobne style
}

.rodzic-blok__dziecko-element-2 {
    // osobne style
}

 

komentarz 26 stycznia 2017 przez eliano Gaduła (3,640 p.)

wbrew temu co napisałeś, to w kodzie nie użyłeś modyfikatora...

Acz IMO to świetny pomysł, aż dziwne, że sam na to nie wpadłem. Użyję modyfikatora i zrobię to tak: 

.rodzic-blok__dziecko-element {
    // wspolne style
}
  
.rodzic-blok__dziecko-element_1 {
    // osobne style
}
 
.rodzic-blok__dziecko-element_2 {
    // osobne style
}

<div class="rodzic-blok">
<div class="rodzic-blok__dziecko-element rodzic-blok__dziecko-element_1">

</div>
<div class="rodzic-blok__dziecko-element rodzic-blok__dziecko-element_2">

</div>
</div>

 

1
komentarz 26 stycznia 2017 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Nie użyłem modyfikatora w kodzie, ponieważ myślałem, że oczywiste jest jak go użyć.
Kod służył do przedstawienia innego sposobu (drugiego) jak można ominąć problem.
komentarz 26 stycznia 2017 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
Rozumiem. dowolny twój sposób jest lepszy od dowolnego mojego !

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 444 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2018 w JavaScript przez Rash Użytkownik (620 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 206 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...