• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Parsowanie daty js

Object Storage Arubacloud
0 głosów
414 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2017 w JavaScript przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)
zamknięte 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus
Date.parse("25.01.2017, 00:24:43")

Zwraca NaN

a :

Date.parse("2.11.2016, 16:08:17")

zwraca 

1455203297000

 

Dlaczego ? Co jest złego w pierwszej dacie ?

 

 

komentarz zamknięcia: rozwiązanie problemu

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,450 p.)
wybrane 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus
 
Najlepsza
Bo przeglądarki mają obowiązek wspierania tylko dwóch formatów dat, a Ty nie podajesz jej ani w jednym, ani w drugim formacie: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Date/parse#Description
komentarz 25 stycznia 2017 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

No i oczywiście jest date.getTime(), które rozwiązuje Twój problem. + do wyświetlania daty w lokalnym formacie polecam Intl.

0 głosów
odpowiedź 25 stycznia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)

Jaki efekt próbujesz uzyskać?
 Tu masz opis działania funkcji Date.parse: klik

komentarz 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)

Taki efekt chce uzyskać ->1455203297000

Stamtąd wracam. (i ze stack'a)

Tworze aktualną datę tym :

let actualDate = new Date(),
readActualDate = actualDate.toLocaleString();

A później chce sparsować readActualDate 

komentarz 25 stycznia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
chodziło mi bardziej o końcowy efekt parsowania, zastosowanie
komentarz 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)
sortowanie wg. daty (malejąco/rosnąco)
komentarz 25 stycznia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Moim zdaniem prościej zamiast korzystać z Date.parse i operować na takich dużych liczbach, skorzystać z metod takich jak getDay getMonth i samemu stworzyć jakiś prosty algorytm do sortowania porównyjący po kolei rok, miesiąc itd...
komentarz 25 stycznia 2017 przez Arkadiusz Fus Obywatel (1,100 p.)

Moim zdaniem to prościej jest użycie Date.parse niż tworzenie na nowo całej funkcji która będzie porównać rok, miesiąc, dzień, godzinę, minutę, sekundę.

Po za tym nadal nie wiem DLACZEGO wypisuje mi NaN

komentarz 25 stycznia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
Nie wie, może liczba jest za duża, nie znam największej możliwej do zapisania liczby w js.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 361 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w JavaScript przez Anoonymous Obywatel (1,560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,060 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w JavaScript przez Newperty Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 26 października 2020 w Inne języki przez Lyokoheros Początkujący (340 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...