• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

(Borland Builder) Co mam zrobić żeby program zaczekał podaną przezemnie ilość czasu znaim zmieni treść napisu w Label1?

0 głosów
278 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2015 w C i C++ przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Myślałem że zadziała Sleep, ale Sleep zatrzymał na krótki czas wszystko oprucz muzyczki w tle mojego programu... Chodzi mi o to, że nie wiem jak zrobić tak żeby po przyciśnięciu Button1, caption labeli1 z treścią np. "krowa wyszła po mleko" zmienił się po np. 3 sekundach na np. "kura wyszła po jajka". Jak to zrobić?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 21 maja 2015 przez niezalogowany
wybrane 21 maja 2015 przez TheSadSmile

Najlepsza
Zrób to z prostym Timerem, wystarczy nastawić pewną ilość, a potem go uruchomić. Jeśli przerobiłeś odcinek Pana Zet ,,Timery, gra Arkanoid", to będziesz wiedział o co chodzi ;)
komentarz 21 maja 2015 przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Czemu ja prędzej na to nie wpadłem... *facepalm*. Dzięki ;)
Spróbowałem, ale coś mi nie wychodzi. Nie wiem czemu... Program bierze pierwsze Label1->Caption = "jakiś tekst"; Sleep(3000); a potem bierze ostatnie, omijając wszystkie które były pomiędzy pierwszym i ostatnim. Czas który ustawiłem żeby było Sleep się zgadza, ale jak Sleep się włącza, to widać tylko biały ekran :P
komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
Eeeee... No właśnie chodzi o to, żeby nie używać funkcji Sleep(), tylko skorzystać z Timera :| W poradniku była zmienna int s=iles_tam_sekund;, czyli że musisz zrobić zmienną np. int zmienna=0; i ustawić timer na np. 1000 (czyli co sekundę). Później w fukncji Timer inkrementujesz zmienną: zmienna++, i if(zmienna==3) Label1->Caption="Krowa wyszła po jajka"; Kapisisz? ;)
Okay, kap..ie? O.o kapisze? Rozumiem o co Ci chodzi xD
komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
Spoko, to mam nadzieję, że wykodujesz... Wychodujesz swoją piękną farmę ;D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 844 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 778 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2020 w OpenGL, Unity przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)

93,691 zapytań

142,610 odpowiedzi

323,215 komentarzy

63,215 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...