• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Optymalizacja kodu - kiedy przestać..... ?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
465 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Inne języki przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
zmienione kategorie 21 stycznia 2017 przez hoktaur

Witam

Pytanie jest w sumie krótkie, ale według mnie bardzo trudne. Od jakiegoś czasu piszę sobie UI do wyświetlania pewnych danych z logowaniem opartym na HTML, CSS, Bootstrap, PHP, JS, JQ, Mysql  i po raz kolejny stoję przed dylematem czy:

- kolejny raz większość kodu przepisać i nie iść dalej (tylko brak widocznego rozwoju UI jest bardzo zniechęcający)

- czy iść dalej już dorabiać kolejne moduły a potem jeszcze więcej przerabiać

każda opcja jest w pewnym sensie ma dobre i złe strony, ale jak o tym pomyślę to aż mi się nie chce sad - w sumie to tkwie tak od jakiegoś czasu i robię wsio żeby nie iść dalej np. wolę odp. na forum smiley.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)

Samodzielnie trzeba wypracować sobie umiejętności (warsztat) aby nie popadać w przedwczesną optymalizację. Najlepiej szukać przynajmniej pary, aby można było na bieżąco realizować przegląd kodu. No i sam projekt powinien być dopasowany do naszych możliwości, aby czas realizacji nie szedł w lata.

M.

komentarz 21 stycznia 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

No i sam projekt powinien być dopasowany do naszych możliwości

ok. rozumiem  ale co z umiejętnościami i wiedzą które nabywam w trakcie ?

aby czas realizacji nie szedł w lata.

Piszę dla siebie i wolnym czasie, więc raz mam czasu ile mam a z drugiej  strony często nie mam odpowiednich kwalifikacji na początku więc tak naprawdę realizacja zaczyna się dużo wcześniej nim napisze pierwsze <html> w projekcie...

komentarz 21 stycznia 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,260 p.)
edycja 21 stycznia 2017 przez maciej.tokarz
Tylko od naszej determinacji zależy jak daleko zajdziemy. Każdy następny projekt robimy coraz bardziej zaawansowany i tak to się samo nakręca. Mam świadomość tego, że projekty napisane przeze mnie jeszcze trzy lata temu nazwał bym spaghetti kodem, ale te projekty funkcjonują produkcyjnie i o to też chodzi. Zatem nie przesadzając z samokrytyką trzeba po prostu pracować, robić, bo samo się nie zrobi i z każdym kolejnym projektem nabywać niezbędnego doświadczenia :-)

M.

P.S. takie mądrowanie mi wyszło...
0 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2017 przez bibibibin Początkujący (360 p.)
Ja się nie znam na programowaniu ale myślę, że dobrym momentem zaprzestania optymalizacji kodu będzie moment, w którym zaczyna się pojawiać problem z jego wykorzystaniem przez starsze platformy.

Takie moje laickie rozumowanie - nie bijcie ;P
komentarz 21 stycznia 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Może i coś w tym rozumowaniu jest ale moje UI ma służyć dla mnie i z góry mogę założy że używam najnowszych przeglądarek więc sam rozumiesz

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 243 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 126 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2018 w Inne języki przez SzukającyPrzygód Bywalec (2,310 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 152 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...