• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Modyfikacje kodu strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
457 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2015 w PHP przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

Mam taki kodzik i po analizie dodaje pliki ale nie wiem gdzie dodać zmianę nazwy na datę i godzinę i jak zmienić wyświetlanie błędów ponieważ zamykają mi resztę strony chciałem zmienić exit na echo ale to nic nie dało

 

$folder_upload="./upload";
$plik_nazwa=$_FILES['plik']['name'];
$plik_lokalizacja=$_FILES['plik']['tmp_name']; //tymczasowa lokalizacja pliku
$plik_mime=$_FILES['plik']['type']; //typ MIME pliku wysłany przez przeglądarkę
$plik_rozmiar=$_FILES['plik']['size'];
$plik_blad=$_FILES['plik']['error']; //kod błędu
  
/* sprawdzenie, czy plik został wysłany */
if (!$plik_lokalizacja) {
    exit("Nie wysłano żadnego pliku");
}
  
/* sprawdzenie błędów */
switch ($plik_blad) {
    case UPLOAD_ERR_OK:
        break;
    case UPLOAD_ERR_NO_FILE:
        exit("Brak pliku.");
        break;
    case UPLOAD_ERR_INI_SIZE:
    case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE:
        exit("Przekroczony maksymalny rozmiar pliku.");
        break;
    default:
        exit("Nieznany błąd.");
        break;
}
  
/* sprawdzenie rozszerzenia pliku - dzięki temu mamy pewność, że ktoś nie zapisze na serwerze pliku .php */
$dozwolone_rozszerzenia=array("jpeg", "jpg", "tiff", "tif", "png", "gif");
$plik_rozszerzenie=pathinfo(strtolower($plik_nazwa), PATHINFO_EXTENSION);
if (!in_array($plik_rozszerzenie, $dozwolone_rozszerzenia, true)) {
    exit("Niedozwolone rozszerzenie pliku.");
}
  
/* przeniesienie pliku z folderu tymczasowego do właściwej lokalizacji */
if (!move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload."/".$plik_nazwa)) {
    exit("Nie udało się przenieść pliku.");
}
  
echo "Plik został zapisany.";
?>

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 20 maja 2015
if (!move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload."/".$plik_nazwa))
$plik_nazwa podnień na datę

zamiast exit("Nie udało się przenieść pliku.");

daj: echo('Nie udało się przenieść pliku.'); i tak w każdej linijce z exit

EDIT:

Tu masz link jak pobrać datę i czas:

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Data_i_czas

Musisz także brać pod uwagę "" i '' jak masz jakieś dziwne znaki w stringu lepiej stosować ''

Nie pamiętam czy w przypadku kropki nie będzie konieczności stosowania ---> ''

komentarz 20 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

Walczysz z czymś co działa mi rozchodzi się o te exity(); bo po wejsciu w profil zamuka mi się menu i wyświetlenie zdjęć 

Cały plik profil i jak dodać datę  i godzinę do nazwy
<?php

$wynik = @$polaczenie -> query("SELECT * FROM user, img WHERE img.id_user = user.id && user.id = " . $_GET['podstrona']) or die('Błąd zapytania');

if (mysqli_num_rows($wynik) > 0) {

	if ($row = mysqli_fetch_assoc($wynik)) {

		if ($row['ban'] == 1) {
			echo "<center><br />" . $row['login'] . '<br />';
			echo "<br />Został zbanowyany za rosyłanie spamu lub zamieszczanie treśći zabronionych" . '</center>';
		} else {
			echo " <b>" . $row['login'] . '</b><br /><br />';
			echo "<div id='profil_opis_info'>";
			echo "<div id='left_opis2'>";
			if ($row['profil'] == 1) {
				echo "<img src='" . $row['img_adres'] . "' width='150' height='150'>";
			} else {
				echo 'brak img';
			}

			echo "</div>";
			echo "<div id='left_opis'>";
			echo "Imie: " . $row['imie'] . "<br />";
			echo "Nazwisko: " . $row['nazwisko'] . "<br />";
			echo "Płeć: " . $row['plec'] . "<br />";
			echo "Miasto: " . $row['miasto'] . "<br />";
			echo "Województwo: " . $row['wojewodztwo'] . "<br />";
			echo "Ostatnia wizyta: " . $row['ostatnia_wizyta'] . "<br />";
			echo "Papierosy: " . $row['papierosy'] . "<br />";
			echo "Alkohol: " . $row['alkohol'] . "<br />";
			echo "</div>";
			echo "<div id='prawy_opis'>";
			echo "Dzieci: " . $row['dzieci'] . "<br />";
			echo "Wykształcenie: " . $row['wyksztalcenie'] . "<br />";
			echo "Wzrost: " . $row['wzrost'] . "<br />";
			echo "Budowa ciała: " . $row['budowa_ciala'] . "<br />";
			echo "Kolor oczu: " . $row['kolor_oczu'] . "<br />";
			echo "Kolor włosów: " . $row['kolor_wlosow'] . "<br />";
			echo "Ilość prezętów " . $row['ilosc_prezetow'] . "</br>";
			echo "</div>";
			echo "</div>";
			echo "<div id='clir'></div>";
			echo "Jestem: " . $row['jestesm'] . "<br />";
			echo "Szukam: " . $row['szukam'] . "<br />";
			echo "<center>Napisz wiadomość	Wyślij prezent	Zaproś do znajomych	Zgłoś złamanie regulaminu</center><br />";
			if ($_GET['podstrona'] == $_SESSION['id']) {
				echo "Dodaj fotkę:</br >";
				echo '<form action="#" method="post" enctype="multipart/form-data"><br /><input type="file" name="plik" id="plik"><br />
			<br /><input type="submit" value="Wyślij"></form><br />';
				/* utworzenie zmiennych */
				$folder_upload = "./upload";
				$plik_nazwa = $_FILES['plik']['name'];
				$plik_lokalizacja = $_FILES['plik']['tmp_name'];
				//tymczasowa lokalizacja pliku
				$plik_mime = $_FILES['plik']['type'];
				//typ MIME pliku wysłany przez przeglądarkę
				$plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];
				$plik_blad = $_FILES['plik']['error'];
				//kod błędu
				

				/* sprawdzenie, czy plik został wysłany */
				if (!$plik_lokalizacja) {
					exit("Nie wysłano żadnego pliku");
				}

				/* sprawdzenie błędów */
				switch ($plik_blad) {
					case UPLOAD_ERR_OK :
						break;
					case UPLOAD_ERR_NO_FILE :
						exit("Brak pliku.");
						break;
					case UPLOAD_ERR_INI_SIZE :
					case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE :
						exit("Przekroczony maksymalny rozmiar pliku.");
						break;
					default :
						exit("Nieznany błąd.");
						break;
				}

				/* sprawdzenie rozszerzenia pliku - dzięki temu mamy pewność, że ktoś nie zapisze na serwerze pliku .php */
				$dozwolone_rozszerzenia = array("jpeg", "jpg", "tiff", "tif", "png", "gif");
				$plik_rozszerzenie = pathinfo(strtolower($plik_nazwa), PATHINFO_EXTENSION);
				if (in_array($plik_rozszerzenie, $dozwolone_rozszerzenia, true)) {
					if (move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload . "/" . $plik_nazwa)) {
						echo "Plik został zapisany.";
					} else
						echo "Nie udało się przenieść pliku.";
				} else {
					echo "Niedozwolone rozszerzenie pliku.";
				}

			}
			$wynik2 = @$polaczenie -> query("SELECT * FROM `img` where id_user = " . $_GET['podstrona']) or die('Błąd zapytania');
			if (mysqli_num_rows($wynik2) > 0) {
				while ($roww = mysqli_fetch_assoc($wynik2)) {
					echo "<div class='img_user'><a href='?strona=zdjecia_podglond&podstrona=" . $roww['id'] . "'>";

					echo "<img src='" . $roww['img_adres'] . "' width='150' height='150'>";

					echo "</a> </div> ";

				}
			}

		}
	}
}
?>

 

komentarz 20 maja 2015 przez niezalogowany
edycja 20 maja 2015
To co ty chcesz? po 3 godzinach wklejasz kod, a z kodem, który wkleiłeś 3 godziny temu okazuje się, że jest ok, i wiesz o tym od 3 godzin.

EDIT:

Co exity?

exity są ok echa także.
komentarz 20 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)

U Góry masz kod profil.php załadowany przez switch i jak wchodzę w profil reszta kodu się nie wczytuje

a to plik index.php

kod poniżej 

case 'Profil' :
						echo '<b>' . $_GET['strona'] . '</b>';
						include '/profil/profil.php';
						break; 

nie wywołuje się 

Cału kod index.php

http://wklej.to/ZHg4H

komentarz 21 maja 2015 przez niezalogowany
Weź się zastanów bo ja nie jestem w stanie tego pojąć:

if (!move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload."/".$plik_nazwa)) {

    exit("Nie udało się przenieść pliku.");

}

Warunek jest spełniony jeśli nie udało się wysłać pliku.

Zmieniłeś exit na echo, czyli wygląda to tak:

if (!move_uploaded_file($plik_lokalizacja, $folder_upload."/".$plik_nazwa)) {

    echo("Nie udało się przenieść pliku.");

}

Następnie napisałeś, że wyświetla wszystkie błędy. Czyli warunek był spełniony, czyli nie udało się wysłać pliku. Za chwilę piszesz, że upload działa, więc jakim cudem zostały spełnione warunki?

Na koniec jeszcze się okazuje, że cały kod, z którym walczę od 3 godzin działa.

Po co go wklejałeś.
komentarz 21 maja 2015 przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
Na wklej.to masz cału kod pliku index jest tam switch Profil pod nim znajduje się menu a w pliku profil.php znajduje się zapytanie wyswietlające rekordy z bazy tego po wejściu w profil nie widać bo exit wyłącza to

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 189 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 45 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 237 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2021 w PHP przez Lemix_TM Nowicjusz (150 p.)

92,615 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,777 komentarzy

61,997 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...