• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polskie znaki w Code::Blocks - nie mogę ich ustawić żadnym sposobem.

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
6,008 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2017 w C i C++ przez Moteke Nowicjusz (160 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Moteke

Hej,

Mam problem. Otóż do mojego napisanego kodu, użyłem takowej funkcji, aby otrzymać polskie znaki w programie(wkleiłem ją na początku funkcji głównej main): 

SetConsoleOutputCP(1250);

Do tego dopisałem bibliotekę windows.h. Wszystko fajnie działało, skompilowałem poprawnie program, w którym polskie znaki były prawidłowo wyświetlane. Następnie zamknąłem Code::Blocks'a i po włączeniu kodu ponownie, zamiast polskich liter otrzymałem "krzaczki". Sprawdziłem, czy nadal poprawnie kompiluje i dalej tak było. Dopisałem trochę kodu, lecz po próbie kompilacji otrzymałem komunikat:

"The saved document contained characters which were illegal in the selected encoding. The file's encoding has been changed to UTF-8 to prevent you from losing data."

Po nim, program się skompilował, lecz już bez działających polskich znaków. Usunąłem w programie wszelkie "krzaczki", poprawiłem kod, usunąłem to co dopisałem, ale nadal było bez skutku. Postanowiłem spróbować innych metod, także tych z odcinka 15 Kursu C++, lecz nic nie działa. Nie mogę żadnym sposobem otrzymać polskich znaków, choć wcześniej działało to wyżej wspomnianą funkcją. 

Proszę o pomoc, szukałem rozwiązania ale nic nie pomaga. 

1
komentarz 8 stycznia 2017 przez niezalogowany
Skoro próbowałeś wiele sposobów to wypisz listę linków / opisów rozwiązań. W ten sposób nam będzie łatwiej podać ci rozwiązania których jeszcze nie próbowałeś :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 stycznia 2017 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 8 stycznia 2017 przez Moteke

Najlepsza
Możesz łatwo przeczytać, że chodzi o kodowanie znaków. Zapewne wcześniej pisałeś w kodowaniu innym niż UTF-8, co powodowało błędy przy prowadzeniu polskich znaków. Spróbuj stworzyć plik źródłowy od nowa, starając się pisać w jednym konkretnym standardzie kodowania, najlepiej UTF-8.

Dodam, że skopiowanie starego kodu do nowego pliku zapewne nic nie da, gdyż cały czas dane będą zapisane w innym formacie. W najgorszym przypadku należałoby napisać wszystko od nowa, ale możesz eksperymentować, a nuż coś wyjdzie.
komentarz 8 stycznia 2017 przez Moteke Nowicjusz (160 p.)
edycja 8 stycznia 2017 przez Moteke
Stworzyłem nowy plik źródłowy, skopiowałem kod, ale wciąż nie działają mi polskie znaki. Jest tak jak wcześniej.

EDIT - Zmieniłem w ustawieniach: "Use encoding when opening files: Windows-1250", potem dodałem tą funkcję " SetConsoleOutputCP(1250) " i znów działa.
komentarz 22 stycznia 2019 przez Martita Bywalec (2,520 p.)
Mam ten sam problem. Mam ustawione na winows 1250, ale nie wiem gdzie dodać funkcje "SetConsoleOutputCP(1250);". Proszę o pomoc

Wstawiałam przed int main wyskakuje błąd

Wstawiłam pod int main wyskakuje błąd

Wstawiłam pod int main ale w nawiasach klamrowych wyskakuje błąd

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 848 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2021 w PHP przez kordix Gaduła (3,910 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 550 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2019 w PHP przez iframeeh Użytkownik (680 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,584 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w PHP przez prymex Obywatel (1,250 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...