• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java. Zmiana wartosci zmiennych klasy ktora wywolala funkcje w klasie. Java

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,157 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2016 w Java przez gab123 Mądrala (5,230 p.)

Chodzi mi o to ze mam klase main, i w tej klasie main mam pewna zmienna, pozniej wywoluje funkcje w innej klasie i w tej klasie chcialabym zmienic ta zmienna ale nie chce tworzyc nowej klasy, tylko zmienic w tej ktora wywolala ta funkcje

public class main{
public int zmienna ;

	public static void main(String[] args){
Class class = new Class();
class.function();
System.out.print(zmienna); //tutaj zmienna powinna byc juz zmieniona
       }
}
public class class{
public vod function (){
// I tutaj chce zmienic zmienna klasy main
}
}

Z gory dziekuje za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

Funkcja function() powinna zwracać wartość którą chcesz przypisać tej zmiennej

/**
* Klasa - Class
* to jest ta funkcja
*/

public int function(){
return 2 * 2;
 //w return zwracasz wartość jaką chcesz przypisać

/**
* Klasa - Main
* tutaj w tej klasie main przypisujesz daną wartość
*/

zmienna = class.function();

 

komentarz 26 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nie możesz używać "class" jako zmiennej bo to słowo kluczowe
komentarz 26 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
To jest pseudokod.
komentarz 26 grudnia 2016 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Dzieki, mialam co prawda nadzieje ze jest jakies latwiejsze wyjscie bo mam tego sporo, zreszta zmienne zmieniane sa tylko w niektorych wypadkach ale coz.

A jest jakis sposob by te zmienne z klasy main odczytac w funkcji klasy class ?
komentarz 26 grudnia 2016 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
A i to nie jest prawdziwy kod tylko taki by pokazac o co mi chodzi w prawdziwym mam inne nazwy klas i to z duzej litery (:
komentarz 26 grudnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

Możesz podać jako argumenty zmienne które chcesz odczytać w funkcji

public int function(int arg1, int arg2){
return arg1 * arg2;
}

 

0 głosów
odpowiedź 26 grudnia 2016 przez azybad Mądrala (5,500 p.)
ode mnie dobra rada: nazwy klas z dużej litery, inaczej pogubisz się w kodzie. Pozdrawiam :)
komentarz 26 grudnia 2016 przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
Dziekuje.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 183 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2016 w C# przez programer Obywatel (1,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 134 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2019 w Java przez Wi_ktos Bywalec (2,950 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 740 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...