• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana koloru liter po najechaniu na nie myszką.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
3,282 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
edycja 20 grudnia 2016 przez ScriptyChris

Witam, mam takie pytanie jak zmienić kolor liter po najechaniu na nie myszką, chce zrobić menu, które zrobiłem w taki sposób :
 

<div id="">
<center>
<a href="#strona" style="text-decoration:none;color:#000000">STRONA</a>
&nbsp;
<a href="#kontakt" style="text-decoration:none;color:#000000">KONTAKT</a>
&nbsp;
<a href="#nowosc" style="text-decoration:none;color:#000000">NOWOSC</a>
&nbsp;
<a href="#gry" style="text-decoration:none;color:#000000">GRY</a>
&nbsp;
<a href="#wiadomosci" style="text-decoration:none;color:#000000">WIADOMOSCI</a>
</center>
</div>

 

I probowalem już hover, ale gdy najade na te litery to się podswietla tez, ze tak powiem tło tych liter i jest taki kwadrat a ja chce tylko zmiane koloru tych liter.

Wie ktoś jak to zrobić?

komentarz 20 grudnia 2016 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
.kolorm:hover { opacity : 0.70; filter : alpha(opacity=70); } jeśli tak zrobiłem to jest dobrze, ale jak tu kolor dodać inny niż taki białawy?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez MyWash Bywalec (2,640 p.)
edycja 20 grudnia 2016 przez MyWash
U mnie w ten sposób ładnie śmiga. Wyślij Twój kod z hover to Ci powiem czemu Ci się źle wyswietlało.
<style> 
body{ 
background-color:green;
}


a:hover{ 
color:red;
}

a { 
text-decoration:none; 
color:yellow;
}
 </style> 

<div id="">


<center>
<a href="#strona">STRONA</a>
&nbsp;
<a href="#kontakt">KONTAKT</a>
&nbsp;
<a href="#nowosc">NOWOSC</a>
&nbsp;
<a href="#gry">GRY</a>
&nbsp;
<a href="#wiadomosci">WIADOMOSCI</a>
</center>
</div>

 

komentarz 20 grudnia 2016 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
Ja tak miałem

  .kolormenu:hover
  {
   background-color:yellow;
  }
komentarz 20 grudnia 2016 przez MyWash Bywalec (2,640 p.)
No to nic dzinwego, że kolorowało Ci cały kwadrat skoro napisałeś przeglądarce "po najechaniu na element menu zmień kolor tła na żółty. :)"
komentarz 20 grudnia 2016 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
nie wiem, cos mi nie idzie z tym twoim :D
komentarz 20 grudnia 2016 przez MyWash Bywalec (2,640 p.)
Zgaduje, że zostawiłeś style inline (czyli te napisane przy znacznikach html) nie wyswietli Ci sie wtedy nic z tego co ja zrobiłem, bo style inline są wczytywane później niż te zewnętrzne. Skopiuj sobie do nowego pliku to co ja napisałem i zobacz czy tak jest ok.
komentarz 20 grudnia 2016 przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
Ale musze gdzie classe wpisywać czy coś czy jak, bo nie czaje
komentarz 20 grudnia 2016 przez MyWash Bywalec (2,640 p.)

masz tutaj z komentarzami napisane 

 

<style> /* otwarcie znacznika styli --- zazwyczaj style pisze się w osobnym dokumencie, który się linkuje do pliku html */
body{  /* dla body */
background-color:green; /* kolor tła będzie zielony*/
}
 
 
a:hover{ /* dla wszystkich a po najechaniu myszką*/
color:red; /*zmień kolor czcionki na czerwony*/
}
 
a {		 /* wszystkie a */
text-decoration:none;		 /* nie będą miały żadnej dekoracji tekstu*/
color:yellow;		 /* kolor czczionki będzie żółty/
}
 </style> 
 
<div id="">
 
 
<center>
<a href="#strona">STRONA</a>
&nbsp;
<a href="#kontakt">KONTAKT</a>
&nbsp;
<a href="#nowosc">NOWOSC</a>
&nbsp;
<a href="#gry">GRY</a>
&nbsp;
<a href="#wiadomosci">WIADOMOSCI</a>
</center>
</div>

 

0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Kolego widzę że nie  byłeś długo na tym forum zapraszam do lektury.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 675 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2016 w HTML i CSS przez Rafik Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 3,258 wizyt
pytanie zadane 31 października 2015 w HTML i CSS przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 5,710 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2016 w HTML i CSS przez schumix Początkujący (330 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...