• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić top 10 według ilości głosów w SQL?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
326 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
Witam mam za zadanie wykonać coś takiego: http://screenshot.sh/n7SQ4JQoajEjO . Czyli zrobić top10 zdjęć według oceny. Nie za bardzo jak powinno wyglądać takie zapytanie.

Tak wygląda moja baza image: http://screenshot.sh/mMcuCL22Dwljm

Tak wygląda moja baza oceny: http://screenshot.sh/m8Z0sve4kS3HS

I z bazy usery trzeba wyjąć login użytkownika.

Takie zapytanie ma być posegrowane rosnąco

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Chyba cos w stylu SELECT * FROM <<Twoja tabela>> ORDER BY <<ocena>> [ASC/DESC] , I tu sie troche pogubilem. Jesli chcesz zeby ten z najwyeksza iloscia glosow byl na gorze do dajesz DESC a jak chcesz zeby bylo posegregowane rosnaca to ASC. Sprobuj i daj znac.
komentarz 17 grudnia 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
ale chyba nie rozumiesz mnie, bo nie umiem za bardzo ci tego wytłumaczyć też. Bo może i to zapytanie zwróci ileś tam wyników. Np 5 głosów będzie na obrazek X, a 10 głosów na obrazek Y. Zapytanie zwróci ci 15 rekordów. A mi chodzi o 2 w których będą podane ilości głosów obrazka X i Y
komentarz 17 grudnia 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Czyli chcesz je sumowac?
komentarz 17 grudnia 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
tak, można powiedzieć
komentarz 17 grudnia 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Nie jestem pewien. Z tego co pamietam trzeba skorzystac z SUM i LIMIT albo tego co kolega nizej podeslal
0 głosów
odpowiedź 17 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
komentarz 17 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Za tego linka teraz zostaniesz zlinczowany na forum ... cheeky.

P.S. Też lubie tą stronę.

komentarz 17 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Hej :) Chciałam dobrze. Jestem nowy. Dzięki za info ;)
komentarz 10 stycznia 2017 przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
Co jest nie tak z tą stroną?
komentarz 10 stycznia 2017 przez michal.nl Nowicjusz (170 p.)
Wow. Dzięki, nie wiedziałem. Niedawno zacząłem bawić się w SQL i nie ukrywam, że głównie tam sprawdzam co i jak powinno działać, bo bardzo przystępna forma. Co zamiast tego, w podobnym "formacie"?
komentarz 10 stycznia 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Podobno (według guru na tym forum) super jest MDN ale w wersji ang. Bo jak byłem na wer. Pol to oni są jeszcze na Html 4

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 357 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 969 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w PHP przez Piotrek Peter Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 545 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2018 w SQL, bazy danych przez hiper007 Stary wyjadacz (11,270 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...