• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie losowej linii z pliku txt (Czyli getline+rand)

0 głosów
90 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w C i C++ przez niezalogowany
Witam!
Jestem na drugim odcinku obiektowego programowania c++. Tworzę program który będzie losował angielskie słowa z pliku txt, a użytkownik wypisywał poprawne tłumaczenie.
Jest jakiś sposób, aby pobierał losową linię z pliku txt? A nie jak jest poniżej, czyli pierwszą z brzegu

getline(plik,linia)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,520 p.)
Moim zdaniem powinieneś wczytać wszystkie linijki do jakiejś tablicy (jeśli znasz ilość słówek) lub jakiegoś kontenera np. vector. A następnie znając rozmiar tej tablicy (kontenera) losować jeden element poprzez zmienną pseudolosową.
komentarz 10 grudnia 2016 przez niezalogowany
Liczyłem, że jest jakiś lepszy sposób, ale dzięki mimo wszystko :)
0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez Burgund Początkujący (480 p.)
Jak znasz ilość linii w pliku (a jak nie znasz to policz znaki nowej linii) to prawdopodobnie możesz użyć rand().

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2016 w C i C++ przez Undisputed Bywalec (2,610 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 252 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w C i C++ przez wikiFord Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

63,313 zapytań

109,570 odpowiedzi

228,885 komentarzy

43,980 pasjonatów

Przeglądających: 277
Pasjonatów: 15 Gości: 262

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...