• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [ZADANIE] Historia Zuzi w PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
204 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2016 w PHP przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
zamknięte 8 grudnia 2016 przez Krzysztof Trybuś
Cześć. Mam za zadanie w php napisać historyjkę o Zuzi, która otrzymała pieniądze od babci i ma za zadanie je wydać, a przy każdej wydanej kwocie php ma wyświetlić saldo z przed zakupu i saldo po zakupie - w przypadku, gdy kwota będzie niewystarczająca ma wyświetlić komunikat. Dopiero zaczynam z php i nie wiem jak to zrobić, by pokazywało kwotę przed odjęciem i po odjęciu... Kojarzę tylko, iż przed  lub po zmiennej dodawało się operatory "--", "++" zależnie od tego, czy chciało się wyświetlić wynik przed odjęciem i po, czy tylko po odjęciu. To ma być skrypt oparty na ifach, ale czy mogę do tego jeszcze coś wykorzystać? Wytłumaczyłby mi ktoś tak na chłopski rozum czym jest "elseif"?
komentarz zamknięcia: ROZWIĄZANIE
komentarz 8 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
pokaż co do tej pory napisałeś.
komentarz 8 grudnia 2016 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
<?php

$name="Zuzia"; $saldo=1000;

 echo "$name otrzymała od babci $saldo zł <br>";
    echo "Kupiła słodycze o wartości 50 zł <br>";
   echo "Zostało jej" .$saldo-=50;
   echo "<br>Następnego dnia zakupiła bilet miesięczny o wartości 55 zł <br>";
   echo "Zostało jej" .$saldo-=55;



?>

Jak to zrobić, żeby przed wynikiem pokazało wartość $saldo i dopiero po odjęciu wartość? 

komentarz 8 grudnia 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Nie bardzo rozumiem. Przed wynikiem masz 1000 zł po odjęciu 950?
komentarz 8 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Jak to zrobić, żeby przed wynikiem pokazało wartość $saldo i dopiero po odjęciu wartość? 

Ja myślę, że jest tu potrzebny Event i jego Immutable Value Objects :D

komentarz 8 grudnia 2016 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
Nie... To było coś banalnego, tylko teraz nie pamiętam :) Zadanie ogarnąłem i bez tego.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
wybrane 8 grudnia 2016 przez Krzysztof Trybuś
 
Najlepsza

php ma wyświetlić saldo z przed zakupu i saldo po zakupie

To zróbmy sobie funcje:

function pay($cost, $saldo) {
   if($saldo - $cost >= 0){
       $newSaldo = $saldo - $cost;
        echo "Zostało {$newSaldo} zł";
   } else {
       $newSaldo = $saldo;
       echo "Zabrakło {$cost - $saldo} zł";
   }

   return $newSaldo;
}

 I nasz kod powinien pozniej wyglądać tak:

<?php
 
$name="Zuzia"; 
$saldo=1000;
 
echo "$name otrzymała od babci $saldo zł <br>";
echo "Kupiła słodycze o wartości 50 zł <br>";
$saldo = pay(50, $saldo);  
echo "<br>";
echo "<br>Następnego dnia zakupiła bilet miesięczny o wartości 55 zł <br>";
$saldo = pay(55, $saldo);  
echo "<br>";

Also, możesz zainwestować w:

http://php.net/manual/en/reserved.constants.php#constant.php-eol

http://php.net/manual/en/function.nl2br.php

komentarz 8 grudnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
To juz nie da się pisać php bez html?
komentarz 8 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Być może musi być wyświetlane w przeglądarce.
komentarz 8 grudnia 2016 przez Krzysztof Trybuś Mądrala (5,280 p.)
<?php

$name="Zuzia"; $saldo=1000;

 echo "$name otrzymała od babci $saldo zł <br>";
       echo "Kupiła słodycze o wartości 50 zł. <br>";
        echo "Zostało jej" .$saldo-=50;
        echo "<br> Następnego dnia zakupiła bilet miesięczny o wartości 55 zł.";
        echo " <br> Zostało jej" .$saldo-=55;
        echo " <br> Zakupiła perfumy dla siostry o wartości 250 zł.";
        echo " <br> Zostało jej" .$saldo-=250;
        echo "<br> Udała się do sklepu z zamiarem zakupu konsoli dla brata.";
        if ($saldo>1000)
        {
            echo "<br> $name zakupiła konsole dla brata.";
        }
        elseif ($saldo<1000)
        {
            echo "<br>Kwota była niewystarczająca, więc $name kupiła telefon.";
        }
        else
        {
            echo "Zakupiła telefon i ciasto urodzinowe.";
        }


?>

 

Dobrze użyłem elseif? Jak zrobić, żeby po "Zostało jej" wynik był wyświetlony z odstępem? Jak wykonuje operacje arytmetyczne, to muszę to skleić ".", bo inaczej jest błąd.

1
komentarz 8 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
echo "Zostało jej " .  $saldo -= 50;

oraz:

if ($saldo - 1000 > 0) {
    $saldo -= 1000; 
    echo "<br> $name zakupiła konsole dla brata.";
} elseif ($saldo - 1000 < 0) {
    echo "<br>Kwota była niewystarczająca, więc $name kupiła telefon.";
} else {
    $saldo -= 1000;
    //Raczej: akurat miałam tyle, na ile mi wystarczyło kasy
    echo "Zakupiła telefon i ciasto urodzinowe.";
}

Co masz z matmy?

+2 głosów
odpowiedź 8 grudnia 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

wytłumaczyłby mi ktoś tak na chłopski rozum czym jest "elseif"?

Dajmy na to przykład płacenia w sklepie:

Mamy 2 możliwości płacenia w sklepie: kartą oraz gotówką.

if ($paymentType == 'gotowka') {
     $wallet -= $cost;
} elseif ($paymentType == 'karta') {
    $account -= $cost;
} else {
   throw new \NoMoneyException("Klient nie ma kasy");
}

Jeśli mamy gotówke, to portfel odchudzi się o określoną kwote, Jeżeli jednak płacimy kartą, to nasz stan konta zmaleje. Jeżeli $paymentType nie był ani kartą, ani gotówką, to niestety... pozostaje wyrzucić wyjątek

–1 głos
odpowiedź 8 grudnia 2016 przez kon.bed21 Obywatel (1,610 p.)
A oglądałaś jakieś tutoriale pana Mirosława o PHP, jeśli nie to chyba by warto od tamta d zacząć by znać jakie kolwiel podstawy :)
komentarz 8 grudnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Żarty na bok :D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Adrian Zaleśny Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 81 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia w Sieci komputerowe, internet przez arkadiusz.z Nowicjusz (130 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 10 października 2023 w Inne języki przez Szczurzyca Nowicjusz (170 p.)

92,584 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,967 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...