• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie Klasy zmienna pobieranie wartości z innego obiektu klasy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
203 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2016 w C i C++ przez Jedyn Obywatel (1,200 p.)

Witam mam w skrócie takie polecenie:
1.Utwórz obiekt ror typu TRachunek pani Alicja Nowak dokonaj wpłąty na ten rachunek w wysokości 400zł. Nalicz odsetki w wysokości 2,3% i wyświetl kwotę naliczonych odsetek. 
Zadeklaruj wskaźnik pror do obiektu klasy TRachunek. Utwórz dynamicznie obiekt typu TRachunek: rachunek pana Jana Kowalskiego z kwotą 1000zł i dopuszczalnym debetem w wysokości 500zł, dokonaj przelewu z rachunku pani Alicji Nowak na konto pana Kowalskiego w wysokości 350zł. Wyświetl informację o obu rachunkach.

Moje pytanie brzmi: Gdybym chciał pobrać np zmienną z void TRachunek::NaliczOdsetki o nazwie odsetki to jak mogę to osiągnąć? Chodzi mi aby pobrać % jaki jest naliczany.
oraz napisałem coś takiego:

PLIK main.cpp


#include <iostream>
#include "TRachunek.h"

using namespace std;

int main()
{


    string Kasia;

    TRachunek t1("Alicja","Nowak",9000,0);
    t1.Wyswietl();
    t1.Wplata(200);
    t1.PodajStanKonta();
    t1.Wyplata(0);
    t1.NaliczOdsetki(2.3);
    t1.PodajStanKonta();
    t1.CzyDebet();
    t1.Przelew(1,200); //nie mamy odbiorcy przelewu lecz waluta jest odliczana
    t1.PodajStanKonta();
    return 0;
}





PLIK TRachunek.h


#include <iostream>
using namespace std;

class TRachunek
{
    string imie;
    string nazwisko;
    float saldo;
    float debet;
public:
    TRachunek(string="Imie", string="Nazwisko", float=0, float=0); // dopuszczalny debet standardowy 0, poczatkowy stan konta 0
    void PodajStanKonta(); // zwraca stan konta
    float Wplata(float przesyl); //zwiêksza stan konta o podany parametr
    bool Wyplata(float k); // zwraca true jezeli jest tyle srodkow na koncie czyli wplata+debet>=0
    bool CzyDebet(); //zwraca true gdy stan rachunku jest ujemny
    float Przelew(float rachunek, float kwota); //dokonuje wp³aty o wielkoœci kwota na rachunek.....................
    void NaliczOdsetki(float odsetki); //oblicza kwote odsetek w zaleznosci od parametru i zwraca kwote odsetek
    void Wyswietl(); //wyswietla informacje o rachunku
    void deebet()
    {
        cout<<debet<<endl;
    }


};



PLIK TRachunek.cpp

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include "TRachunek.h"
#include <string>

using namespace std;
TRachunek::TRachunek(string i_imie, string n_nazwisko, float s_saldo, float d_debet)
{
    imie=i_imie;
    nazwisko=n_nazwisko;
    saldo=s_saldo;

    debet=d_debet;

}
void TRachunek::PodajStanKonta()
{

    cout<<"Stan konta wynosi: "<<saldo<<endl;
}
float TRachunek::Wplata(float przesyl)
{
    if (przesyl < 0)
    {
        cout<<"Błedna kwota"<<endl;
    }
    else return saldo+=przesyl;
}
bool TRachunek::Wyplata(float k)
{
    if(saldo+debet>=0 && k<=saldo+debet)
    {
        saldo+=debet-k;
        return true;
    }
    else return false;
}
bool TRachunek::CzyDebet()
{
    if(saldo<0)
    {
        return true;
    }
    else return false;
}
float TRachunek::Przelew(float rachunek, float kwota)
{
    if(kwota>saldo+debet)
    {
        return false;
    }
    else
    {   if(kwota<=saldo+debet)
    {
        saldo+=debet-kwota;
        return true;
    }

    }
}
void TRachunek::NaliczOdsetki(float odsetki)
{   if(saldo>0)
    {
    odsetki=saldo*(odsetki/100);
    saldo-=odsetki;
    cout<<"Odsetki wynosza: "<<odsetki<<endl;
    }
    else cout<<"Brak odsetek poniewaz brak srodkow na koncie"<<endl;

}
void TRachunek::Wyswietl()
{
   cout<<"Witaj "<<imie<<" "<<nazwisko<<".Stan Twojego konta wynosi: "<<saldo<<"zl"<<endl;
   cout<<".Twoj dopuszczalny debet to: "<<debet<<endl;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez Korybut Użytkownik (520 p.)

po prostu dajesz metodę nie void a float i zwracasz wartość odsetek. Pewnie nie o to chodziło wink

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 289 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2022 w Java przez Arek Kowalski Początkujący (450 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 338 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w C i C++ przez luna22 Obywatel (1,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...