• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena mojej pierwszej strony

Object Storage Arubacloud
+1 głos
212 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2016 w HTML i CSS przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Dzień dobry.

Robiłem, poradniki szefa Mirosława, i postanowiłem zrobić coś swojego na test czy się nadaję.

Z niemałymi problemami, ale doszedłem do takiego poziomu:
http://tester666.ugu.pl/

Dodałem na razie na darmowy hosting, ale mam problem, z plikiem .htaccess, ponieważ nie czyta mi "przyjaznych linków", oraz z nawigacją, która z prawej strony  odstaje od ekranu, co wygląda nieciekawie. Czy mógłby ktoś zerknąć co zrobiłem źle?

Cały folder dodałem tutaj, w razie potrzeby:
https://megawrzuta.pl/download/8e4e89e5333c056a2e7751a956f1c703.html

Z góry dziękuję za cierpliwość.
1
komentarz 28 listopada 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Ktoś mądrzejszy zaraz oceni, ale ja dziekuję za przypomnienie mi najlepszej aktualnej strony trzymającej styl lat 90tych:

http://www.shazza.com.pl

Uwielbiam ten styl
komentarz 28 listopada 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

style dla footer powodują że masz odstęp od prawej strony 

.footer {
    width: 100%;
    background: linear-gradient(to bottom, rgba(179,220,237,1) 0%,rgba(109,31,173,1) 50%,rgba(188,224,238,1) 100%);
    /* height: 25px; */
    /* line-height: 300%; */
    margin: 0;
    /* padding: 10px; */
    text-align: center;
    font-size: 18px;
    color: yellow;
    border-top: 1px dotted #666;
    margin-top: 10px;
    box-sizing: border-box;
}

przykładowe  by usunąć ten odstęp 

komentarz 28 listopada 2016 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Działa! Dziękuję :D

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 listopada 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Pod względem designu strona leży. Dzieje się za dużo, kolorystyka odpustowego straganu, migające banerki - jak dla mnie koszmarek. Ale nie martw się, każdy chyba tak zaczynał. Kwestia tylko, czy ruszysz dalej.

Co do kodu, to tak na szybko:

  • Nie stylujemy elementów w html-u
  • Skrypty najlepiej załadować w zewnętrznych plikach
  • Brak znaczników semantycznych
  • Daj skrypty w jednym miejscu.
komentarz 28 listopada 2016 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
1. Masz na myśli "span'y" ?

2. Czyli java powinna być jako osobny plik ?

3. Ok, zrobię.

4. Tzn? Żeby w kodzie były pod sobą ?
komentarz 28 listopada 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Tu chodziło pewnie o to 

<img src="img/konkurs.gif" height="318" width="264" alt="konkurs">

<div style="clear: both;"></div>

lepiej utworzyć class-ę 

dla a powinno się dawać title

komentarz 28 listopada 2016 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Czyli zamiast dawać wymiary obrazka w HTML, zmienić wymiary samego obrazka, albo nadać mu klasę i w CSS zmienić wymiary ?
komentarz 28 listopada 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
No byłaby najlepsza taka opcja.
komentarz 28 listopada 2016 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Ok, dzięki

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 416 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2015 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
+6 głosów
6 odpowiedzi 578 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2015 w PHP przez rafal9 Początkujący (340 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...