• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ getline :(

Object Storage Arubacloud
0 głosów
242 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2016 w C i C++ przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)
edycja 25 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski
Cześć. Napisałem sobie krótki kodzik, żeby przetestować sobie jak to działa. Wszystko okej, bo wstawiłem również cin, które normalnie pobiera dane od użytkownika, lecz gdy dochodzi do funkcji getline, program pomija ją i kończy się :/ Wie ktoś o co chodzi?
komentarz 25 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Pozwoliłem sobie zedytować pytanie, gdyż we wcześniejszej formie nadawało się tylko do usunięcia lub... edycji ;)

  1. Proszę dbać o ortografię. Słowo użytkownik piszemy przez ż, a nie rz. Proszę też starać się unikać literówek. Wystarczy raz przeczytać to co się napisało i poprawić błędy. Zdaję też sobie sprawę że niektórzy użytkownicy publikują różne treści na tym forum poprzez na przykład telefon, ale mimo tego prosiłbym o używanie polskich znaków diakrytycznych. Wtedy o wiele przyjemniej się czyta. I jeszcze jedno: każde zdanie zaczynamy od wielkiej litery.
  2. A tak na przyszłość, to choćby sprawiający problem kod był najprostszy na świecie, to zawsze proszę go umieścić, razem z ewentualnymi błędami kompilacji/konsolidacji. To naprawdę może pomóc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Wyczyść bufor za pomocą metody ignore: http://en.cppreference.com/w/cpp/io/basic_istream/ignore
komentarz 25 listopada 2016 przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)
moglbys to jakos opisac lub podac to na przykladzie ?
komentarz 25 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
std::cin.ignore(std::numeric_limits<std::streamsize>::max(), '\n');

 

komentarz 25 listopada 2016 przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)

programuje od 3 dni, wiec nic z tego nie rozumiembroken heart

komentarz 25 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Usuwa z bufora tyle znaków ile może pomieścić bufor lub dopóki nie napotka znaku nowej linii
komentarz 25 listopada 2016 przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)
wlasnie, nie chce juz przeszkadzac ale po co przed kazda linijka daje sie std ? ja u pana mirka na filmiakch tego nie widzialem i teraz jak czytam ksiazke tez tego nie ma . moglbys wytlumaczyc o co z tym chodzi ?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,006 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w C i C++ przez Maciex0n Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,585 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2017 w C i C++ przez applepie Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 529 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2017 w C i C++ przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...