• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Program code blocks źle odczytuje komendy if

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,217 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w C i C++ przez Paweł Chmura Nowicjusz (160 p.)
Witam,

Zacząłem uczyć się programowania bardzo niedawno.Obejrzałem za jednym zamachem dużo odcinków poradnika do programowania w języku c++.Ale stwierdziełm że muszę napisać programy które były pokazane w odcinku aby utrwalić moją wiedzę.Mój problem polega na tym że gdy pisałem program ,,Bankomat" z drugiego odcinka poradnika (https://www.youtube.com/watch?v=hXLbgSh1Wo0) program podejmowal obydwie decyzje naraz i pokazywał tekst "Poprawny PIN" oraz "Niepoprawny PIN" w jednym momencie.Jestem pewien że program jest dobrze napisany ponieważ przepisałem wszystko 1;1.Z góry dziękuje za pomoc
komentarz 13 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Na 100% nie przepisałeś kodu dokładnie 1:1 tak jak mówisz... Jakbyś sam myślał i sam z głowy napisał kod, zamiast bezmyślnie przepisywać kod to byś wiedział gdzie zrobiłeś błąd. I stawiam, że dałeś gdzieś średnik na końcu przepisując bezmyślnie z rozpędu. I nie, CodeBlocks nic źle "nie odczytuje", bo CodeBlocks to IDE, a nie kompilator.
komentarz 14 listopada 2016 przez Paweł Chmura Nowicjusz (160 p.)
ja napisałem z głowy ale pojawiał się ten błąd więc przepisałem
komentarz 14 listopada 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Tutaj działa poprawnie:

http://cpp.sh/7mmjt

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2016 przez Paweł Chmura Nowicjusz (160 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

string PIN;

int main()
{
    cout << "Witaj w naszym banku!" << endl;
    cout << "Podaj numer PIN:";
    cin >> PIN;

    if(PIN=="1729")
    {
        cout<<"Poprawny PIN";
    }
    else
    {
        cout<<"Niepoprawny PIN";
    }
    return 0;
}
komentarz 14 listopada 2016 przez Dominik Kapek Nowicjusz (240 p.)
Usuń cudzysłowie z ifa - czemu pin jest stringiem? Zamień na int, usuń cudzysłowia  i postaraj się więcej czasu poświęcać na dane zagadnienia a nie iść na ilość.

Powodzenia.
2
komentarz 14 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
pin powinien być string'iem. Jeśli ktoś ma pin 0245 to co wtedy?
komentarz 18 listopada 2016 przez Dominik Kapek Nowicjusz (240 p.)
Masz rację, długo nie robiłem w c++ a się wymądrzam ;]
–1 głos
odpowiedź 13 listopada 2016 przez just_do_it Nowicjusz (140 p.)
wklej kod programu bo nikt tu jasnowidzem nie jest :D
komentarz 13 listopada 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Ja jestem. Wywróżyłem że nie pokazał kodu
komentarz 13 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Odsuń się i zrób mi miejsce. Po if'ie brakuje ci else.
komentarz 13 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Wróżbita Maciej podpowiedział mi co innego...

Jestem pewien że program jest dobrze napisany ponieważ przepisałem wszystko 1;1.

Przepisał podobno wszystko 1:1... Jakie jest większe prawdopodobieństwo? Zapomniał przepisać "else", czy z rozpędu przepisując dał na końcu średnik?

–1 głos
odpowiedź 14 listopada 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Ja pierdziele gościu daj ten kod : D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2019 w C i C++ przez chemikos Nowicjusz (230 p.)
–1 głos
4 odpowiedzi 1,023 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2018 w C i C++ przez Szymon hciećwiedzieć Początkujący (330 p.)

92,595 zapytań

141,444 odpowiedzi

319,717 komentarzy

61,980 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...