• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porównanie liczb.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,156 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2016 w JavaScript przez Nolife Nowicjusz (120 p.)

Witam.

Uprzedzam że to mój pierwszy wpis więc proszę o wyrozumiałość.

Przechodząc do sedna pisze program który będzie porównywał liczby aktualnie 2 docelowo 3.I będzie je wyświetlał od największej do najmniejszej, aktualnie napisałem to co jest na dole lecz gdzieś jest błąd i nie działa.Za pomoc z góry dziękuję, jestem bardzo początkujący.

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
    </head>
    <body>
<script type="text/javascript" >
var a=prompt("Podaj liczbęA");
var b=prompt("Podaj liczbeB");
var parseInt("a");
var parseInt("b");<
if(a<b)document.write("Liczba" + a + "jest
mniejsza od liczby" + b);
else if(a>b)document.write("Liczba" + a + "jest większa od liczby" + b );

</script>
    </body>
</html>

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
edycja 11 listopada 2016 przez xmentor
var parseInt("a");
var parseInt("b");<

Tu jest błąd.

Można zrobić to tak:

var a = parseInt(prompt('a')),
    b = parseInt(prompt('b'));

 

komentarz 12 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
literówki się wkradły:

linia 12 - cosnole -> console

linia 19 - cosnole -> console
komentarz 12 listopada 2016 przez Nolife Nowicjusz (120 p.)

Nadl nie działa ale ok sam postaram się to rozwiązać.Dzięki za pomoc.Bład jest z console przy else.

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta charset="UTF-8">
    </head>
    <body>
<script type="text/javascript" >
var a = parseInt(prompt("a")),
    b = parseInt(prompt("b")),
    c = parseInt(prompt("c"));
if(a>b) {
  console.log('a jest wieksze od b');
  if(a>c) {
    console.log('i od c');
  } else {
    console.log('ale nie od c');
  }
} else {
  console.log('b jest wieksze od a');
  if(b>c) {
    console.log('i od c');
  } else {
    console.log('ale nie od c');
  }
}
</script>
    </body>
</html>

 

1
komentarz 12 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Co nie działa?

Wkleiłem ten kod na codepen-a i działa.

http://codepen.io/anon/pen/eBZzov
komentarz 12 listopada 2016 przez Nolife Nowicjusz (120 p.)
Ja do note pada i oczywiście wpisać mogę tylko nie ma komunikatu.
1
komentarz 12 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Do konsoli zajrzyj ;-;

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 407 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2020 w C i C++ przez wolfee_21 Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 16 grudnia 2018 w C i C++ przez kamyk2 Początkujący (420 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 959 wizyt

92,626 zapytań

141,485 odpowiedzi

319,841 komentarzy

62,006 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...