• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyśrodkowanie divów z floatem. Jakie są możliwości?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,012 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2016 w HTML i CSS przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)

Mam pytanie odnośnie wycentrowania divów z właściwością float. Mianowicie jakie są sposoby na centrowanie dwóch divów z właściwością float. Szukałem dość długo i jedyne co się powtarzało na forach to wrzucenie tych dwóch divów w kolejnego diva i dopiero centrowanie. Kod jaki napisałem, w sumie jak zacząłem szukać sposobów innych na wyśrodkowanie, to prawie każdy znaleziony przykład był podobny do mojego.

<div class="pierwsza">
		<div class="extra">
			<div class="text">
				tekst 1
			</div>
			<div class="text">
				tekst 2
			</div>
		</div>
	</div>

CSS:

.pierwsza {
  width: 800px;
  height:250px;
  margin: 0 auto;
  background-color: yellow;
  text-align: center;
}

.extra {
   display: inline-block; 
}

.text {
  float:left;
  width:300px;
  background-color: blue;
  height:200px;
}

 

komentarz 4 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Flexbox (float można sobie odpuścić):

https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/
komentarz 4 listopada 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Konkretnie chodzi mi o przykład z wykorzystaniem float, a nie flexbox.
komentarz 4 listopada 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 listopada 2016 przez rokezzz Użytkownik (710 p.)
Jeżeli nie chcesz użyć kolejnego diva (co według mnie jest najlepszym rozwiązaniem) to zrób funkcję w js, która będzie obliczała, jaki margines trzeba dać pierwszemu divowi, aby oba znajdowały się na środku, następnie użyj tej funkcji i podpisz pod zdarzenie onresize (zmiana rozmiarów strony), dzięki czemu będziesz miał zawsze divy na środku.
komentarz 4 listopada 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
A co jeśli użytkownik będzie miał wyłączonego JS-a?
komentarz 4 listopada 2016 przez rokezzz Użytkownik (710 p.)
Dlatego właśnie umieszczenie divów w innym bloku jest lepszym rozwiązaniem.
Ale w tym konkretnym przypadku problemu nie będzie, bo mamy z góry ustaloną szerokość diva zewnętrznego i wewnętrznych, więc marginesy można ustawić na sztywno :)
0 głosów
odpowiedź 5 listopada 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Witam. Można użyć padding

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
    <title>Title</title>   
    <meta name="description" content="">
    <meta name="author" content="">
     <style>
.pierwsza {
  width: 800px;
  height:250px;
  margin: 0 auto;
  background-color: yellow;
padding: 0 100px;
} 
.text {
  float:left;
  width:300px;
  background-color: blue;
  height:200px;
  text-align: center;
}
</style>
</head>
<body>
<div class="pierwsza">
            <div class="text">
                tekst 1
            </div>
            <div class="text">
                tekst 2
            </div>
    </div>
</body>
</html>

 

komentarz 6 listopada 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
Przecież padding 0 100px nie wyśrodkuje mi dwóch divów, a po drugie chyba nie wiesz jak działa padding, on poszerza nam element o daną wartość i dopiero wtedy robi odstęp od środka. Jak chcesz aby za pomocą paddingu nie zmieniał się rozmiar elementu to używa się padding-box.
komentarz 6 listopada 2016 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

Przepraszam zapomniałem dodać

*{
box-sizing: border-box;
}

Teraz kod jest pełny.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 237 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2015 w HTML i CSS przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 442 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2015 w HTML i CSS przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 78 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2023 w HTML i CSS przez HUBSON2912 Obywatel (1,300 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,661 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...