• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C++/CLI] brak reakcji po przyciśnięciu myszki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
163 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w C i C++ przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)

Cześć, pomimo że zaprogramowałem zdarzenie dla PictureBox'a program nie działa prawidłowo.

Powinien po przyciśnieciu myszki w pictureboxie powinna sie pojawic w Pictureboxie linia...niestety to się nie dzieje.

Założenie jest takie że deklaruje zmienna typu bool i ustawiam ja na 0, po kliknieciu myszka zmieniam zmienna typu bool na 1 i odświeżam zdarzenie "paint" w którego wnętrzu jest pętla if, że jeżeli zmienna typu bool == 1 to wtedy rysuje linie...no ale właśnie nie rysuje ;/

bool pm_down = 0 ;	

private: System::Void pictureBox1_Paint(System::Object^  sender, System::Windows::Forms::PaintEventArgs^  e) 
			 {
			 System::Drawing::Pen pen(System::Drawing::Color::FromArgb(0,0,255), 3.f); // pędzel

if(pm_down == 1) 
			 {
			 e->Graphics->DrawLine(%pen, 10.f, 80.f, 100.f,350.f); // rysuje
			 }

}
	private: System::Void pictureBox1_MouseDown(System::Object^  sender, System::Windows::Forms::MouseEventArgs^  e) 
			 {
				 pm_down = 1;

this->pictureBox1->Refresh();

}

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 listopada 2016 przez niezalogowany
Wkleiłem Twój kod (jedynie dodałem przed zmienną bool słowo static) i działa mi. Może klikasz poza obszar pictureBoxa?
komentarz 2 listopada 2016 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Klikam wszędzie pi pictureBoxie...na VS 2015 mi też działa na na 12 nie ;/
komentarz 3 listopada 2016 przez niezalogowany
edycja 30 sierpnia 2017

Ja mam wersję 2010. Może spróbuj zamiast metody Refresh:

pictureBox1->Invalidate();
komentarz 3 listopada 2016 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Założyłem nowy projekt i przeklikałem do niego rozwiązanie i już śmiga...nie wiem dlaczego nie działało...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez kamiloo Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 676 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w C i C++ przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 452 wizyt

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...