• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pętla for - program się obraża.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
244 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2015 w C i C++ przez fibonacci Użytkownik (720 p.)

Witam, co poradzić aby się to nie powtarzało?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2015 przez Wirus Stary wyjadacz (14,000 p.)

Nie możesz nadawać tablicy rozmiar, który nie jest stały, co więcej nie dałeś wartości dla zmiennej N. Skąd program ma wiedzieć co tam siedzi? Wstaw const int n = 7;  i int tab[n]; Tym sposobem tworzysz tablicę 7 elementową.

Poźniej jeśli chcesz przypisać jej wartość to będziesz pracował z licznikiem więc dla każdego biegu

I = 0, I = 1 będziesz musiał urzyć w tablicy, czyli tab[i] = wartość jakaś;

Podgląd jak to w tablicy wygląda:

tab[0] = wartość

tab[1] = wartość

Więc podsumowując zmienną I użyłeś do pętli, zmienną n ustawienia ilości tablicy. Zmienna wartość od mnie, wykorzystałem na nadanie jakiejś liczby dla tablicy.

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2015 przez Kelmac Gaduła (3,970 p.)
Kilka uwag
1. Jeśli deklarujesz tablcie , powinieneś podać stały rozmiar tablicy
np
int tab[5];

albo

const  int n=10;

int tab[n];
liczba [n] okresla nr indeksu tablicy ;

 

druga sprawa:

w pętli for podajesz n jako nr indeksu tablicy nie zawartość

a odczytujesz dana z tablicy do której nic nigdy nie zaisałes (czyli będa to smieci w pamięci po pozostałościach poprzedndiego programu), cczyli bóg tylko wie co tam siedzi.

trzecia
jak nie zdeklarujes wielkości tablicy, to teoretycznei amsz nie wiadomo jaką duża tablice, albo będzie chciał program zrobić tablice  z rozmiarem minusowym, bo przeciez w komórce n jak nie podałes wartości przed utworzeniem tbalicy, tam może byc np liczba -20;

czwarta:
co do pętli, po co deklarowac zmienną i jak ja prawie nigdy nie wykorzystujesz,  to lepiej zamienic tą pętle na petle while(); pozbedziesz się zmiennej i;
komentarz 11 maja 2015 przez fibonacci Użytkownik (720 p.)
chce zrobic challange #1 pana Zelenta, ale nie wiem jak odczytywać podawaną liczbę "x" za każdym obiegiem petli "for", dokladniej mowiac jak po kazdej iteracji wyciagac te wartosc. z gory dzieki za odpowiedz.
0 głosów
odpowiedź 10 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

Normalnie, błąd za błędem.

Jaki jest cel tego programu?

#include <iostream>

using namespace std;


int main()
{
    int n=7;
    int tab[n];

    for(int i=0;i<=7;i++)
    {
        cin >> n;
        cout << tab[n];
    }

    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,138 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2015 w PHP przez makoso Mądrala (7,380 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 426 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2015 w C i C++ przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w C i C++ przez amtrax Dyskutant (9,630 p.)

92,661 zapytań

141,557 odpowiedzi

320,000 komentarzy

62,028 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...