• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

html, problem z css

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,994 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
Witam, mam problem z dołączeniem css do strony html. Nie znam się na tym kompletnie, jest to po prostu praca która musze wykonać na zaliczenie...

To jest link do mojej hmm"strony" http://wektor.il.pw.edu.pl/~s282679/ . Problem pojawia się, gdy sprawdzam poprawność (?) css, wyskakuje mi błąd... Nie mam pojęcia gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc i z góry przepraszam jeśli coś źle napisałam, to po prostu nie moja bajka...

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 października 2016 przez tirith Mądrala (5,940 p.)
A plik mystyle.css jest w tym samym katalogu co plik główny strony?
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
tak.
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
a poza tym, na podstronie wyświetlił się kolor tła i liter, a na głównej stronie-nie...
komentarz 27 października 2016 przez tirith Mądrala (5,940 p.)
Twój kod jest pod względem podpięcia css dobry. U mnie działa. Czy twoje dokumenty są kodowane w UTF-8?
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
Tak, są.
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
A tutaj wszystko jest dobrze?

 

 

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyle.css" media="all">

<title>Kaszyca</title>
</head>
<body>
<h1> KASZYCA </h1>
<br><p>
Kaszyce to konstrukcje oporowe o przestrzennej strukturze.Stosowane są od ok. VIII wieku do umacniania:
<ul>
<li><p>skarp i zboczy
<li><p> brzegów rzek
<li><p>potoków i osuwisk. </p>
</ul>
<p>
zapewniając stateczność stromym brzegom oraz chroniąc ich podstawę przed rozmyciem,szczególnie na tych odcinkach cieków, na których występuje niestateczność brzegu.
</p>
<br><p><h2>Materiały wykorzystywane do konstrukcji kaszyc:</h2>
<table border="3">
<tr><td><h2>  Kiedyś</h2></td><td><h2>Dziś</h2></td>
</tr>
<tr><td> kłody drewniane</td><td>stalowe elementy prętowe</td>
</tr>
<tr><td> bale drewniane</td><td>żelbetowe elementy prętowe</td>
</table>
<br>
<br><p><h2>Przykłady kaszyc:</h2>
<ul>
<li><p><i>Kaszyce w porcie w Gdyni</i>
</p>
</ul>
<br>
<img src="kaszyca.gif" alt="Ściana kaszycowa" >
<ul>
<li><p><i>Ściana kaszycowa z bali drewnianych</i></p>
</ul>
<img src="kaszyca 01.gif" alt="<p>Ściana kaszycowa z bali drewnianych</p>" >
<br>
<br><a href="podstrona.html">Czytaj dalej : Zastosowanie, konstrukcja kaszyc i ich zalety</a>

<br><a href="Kaszyca-Dominika Dąbrowska.pptx">Prezentacja o kaszycy</a>

<p>
    <a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer"><img
      src="http://www.w3.org/Icons/valid-html401" alt="Valid HTML 4.01 Transitional" height="31" width="88"></a>
  </p>
<br><p><a href="http://archirama.muratorplus.pl/encyklopedia-architektury/kaszyca,62_4346.html">Archirama</a>
<br><p><a href="http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/320">doi.prz.edu.pl</a>
<br><p><a href="https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaszyca">Wikipedia</a></p>

</body>
</html>
0 głosów
odpowiedź 27 października 2016 przez Nevox Początkujący (290 p.)

A wiesz jak dołączyć plik css do html ? Masz taką linijkę ?

<link rel="stylesheet" href="Tutaj podaj nazwe pliku css" type="text/css" />

Jeśli nie to dodaj ją do pliku html, i zmień nazwę w href na nazwę swoje pliku css. 

komentarz 27 października 2016 przez Toxc Mądrala (7,440 p.)
Pobierz notepad++ https://notepad-plus-plus.org/

otwórz plik mystyle.css.

zapisz jako...

zapisz jako typ:  Cascade style sheets Filee (*.css)
1
komentarz 27 października 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Przed body jest znak specjalny (jakaś czerwona kropka) - widać to jak wkleisz swój css do edytora. Wystarczy usunięcie i ręczne wpisanie body{} w pliku.
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję :D teraz przynajmniej kolory mi działają, ale niestety błąd przy sprawdzaniu css dalej wyskakuje..
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję, bardzo, bardzo, bardzo :):)
komentarz 27 października 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Proszę :D
0 głosów
odpowiedź 27 października 2016 przez Toxc Mądrala (7,440 p.)
Arkusz stylów http://wektor.il.pw.edu.pl/~s282679/mystyle.css nie został wczytany, ponieważ zawarta deklaracja typu MIME tego arkusza: „text/plain” nie jest zgodna z typem „text/css”.
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
czyli co powinnam zrobić?
komentarz 27 października 2016 przez Nevox Początkujący (290 p.)
Spróbuj na górzej samej napisać <!DOCTYPE HTML> i usunąć resztę.

Usuń to <link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyle.css" media="all">

I w to miejsce wklej to:

<link rel="stylesheet" href="mystyle.css" type="text/css" />

I w powyższej linijce nic nie zmieniaj już ! Wklej taka jaka jest. Ma być taka sama.
komentarz 27 października 2016 przez Dominika Dąbrowska Nowicjusz (120 p.)
nie, zeby coś, ale wyskoczyły mi teraz 2 błędy..
komentarz 27 października 2016 przez tinwepl Użytkownik (990 p.)
Edytuje post , widzę,że problem został rozwiązany wspólnymi siłami ;)

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,223 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 2,144 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez eldkar Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 114 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2020 w HTML i CSS przez riger Nowicjusz (120 p.)

92,581 zapytań

141,433 odpowiedzi

319,666 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...