• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc div na divie/ float:left/clear:both;

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,529 wizyt
pytanie zadane 27 października 2016 w HTML i CSS przez Nevox Początkujący (290 p.)

Witam, mam pewien problem i zarazem parę pytań. Ale najpierw wkleję kod.

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta name="Description" content="Tu podaj opis twojej strony" />
<meta name="Keywords" content="Tutaj wpisz słowa kluczowe" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
<meta name="Author" content="Tu wpisz swoje imię i nazwisko" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

<title>Strona oparta na divach</title>
</head>

<body>
 
    <div id="logo">Poznaj Linuxa !</div>
    <div id="belka"></div>
    <div style="clear:both;"></div>
   
</body>
</html>

I jeszcze css:

body
{
    background-color: aqua;
}

#logo
{
font-size: 48px;
color: white;
font-family: Verdana;
text-align: center;    
}

#logo:hover
{
color:indianred;    
cursor:pointer;
text-decoration:underline;
}

#belka
{
background-color: darkorange;
width: 700px;
height: 100px;  
float: left;
}


 

Po pierwsze nie działa mi div belka. To znaczy pojawia się ma określony kolor, ale mimo zastosowania float: left; i clear:both; ona jest pod divem logo a ja chciałbym, aby div belka była na divie logo. Czyli po prostu napis na takim prostokącie.

Po drugie, po zastosowaniu float: left; nie wiem jak mam wyśrodkować wtedy tekst. Próbuje text-align: center; ale to nie działa bo domyślam się że float to blokuje. To jak w takim razie to zrobić ?

Po trzecie w sumie podobne pytanie jak wyżej, lecz jak wyśrodkować nie tekst a dowolny element. Na przykład tą belkę. Próbowałem z margin left i right na auto ale nic to nie dało. Chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył. Może ja źle rozumiem te dziedziczenie i nic mi nie wychodzi, sam nie wiem. 

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 października 2016 przez tirith Mądrala (5,940 p.)
wybrane 27 października 2016 przez Nevox
 
Najlepsza

1. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jak chcesz aby napis poznaj linuksa był na tej belce  to musisz DIVa logo umieścić wewnątrz diva BELKA. Wtedy float:left nie będzie potrzebny.

 

2  Text-align:center wyśrodkuje tekst wewnątrz np diva, 

3.  Jak chcesz użyć margin auto to belka nie moze mieć float left.

 

Sprawdz ten kod i zobacz czy taki coś chciałeś osiągnąć...

 

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
 
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<meta name="Description" content="Tu podaj opis twojej strony" />
<meta name="Keywords" content="Tutaj wpisz słowa kluczowe" />
<meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
<meta name="Author" content="Tu wpisz swoje imię i nazwisko" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
 
<title>Strona oparta na divach</title>
</head>
 
<body>
  
    <
    <div id="belka">
	
	<div id="logo">Poznaj Linuxa !</div>
	
	</div>
    <div style="clear:both;"></div>
    
</body>
</html>

 

komentarz 27 października 2016 przez Nevox Początkujący (290 p.)
Dziękuje bardzo :)
+2 głosów
odpowiedź 27 października 2016 przez Nabu Użytkownik (790 p.)
<div id="belka"><div id="logo">Poznaj Linuxa !</div></div>
<div style="clear:both;"></div>

Spróbuj tak

komentarz 27 października 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
<div style="clear:both;"></div>

Powstanie pusty, bezużyteczny element na stronie. Istnieją lepsze sposoby(:after).

komentarz 27 października 2016 przez Nevox Początkujący (290 p.)
Dziękuje, działa

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2016 w HTML i CSS przez TestowanieTak Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 631 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2016 w HTML i CSS przez artimal Gaduła (4,800 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...