• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony - odliczanie do wakacji

Object Storage Arubacloud
+1 głos
885 wizyt
pytanie zadane 24 października 2016 w Nasze projekty przez krzychna33 Początkujący (330 p.)
Witam, niedawno napisałem stronę która ma odliczać czas do wakacji. Cały mechanizm jej działania opary jest na JavaScripcie.

Jest to jedna z pierwszych prac która jest w pełni autorska (no może poza stylem progressbar'a). Liczę na to, że wytchniecie mi mnóstwo moich błędów, które zrozumiem i poprawię. Czy jest dla mnie jakakolwiek nadzieja? Czy lepiej nie brnąć dalej w kierunku WebDeveloperki?

Adres strony: http://krzysiektest.c0.pl/

Jako że jest na darmowym hostingu to wrzucam kody plików tutaj:

http://pastebin.com/MXKGSHdX - index

http://pastebin.com/4FuAQAgT - mechanizm odliczania (js)

http://pastebin.com/axFxZiZe - styl strony (bez paska ładowania)

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 października 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)

Cześć. Kilka rad:

  • Używaj więcej tagów HTML5 zamiast dawać div z klasą footer lepiej po prostu użyć znacznika <footer>
  • Nie musisz dodawać type="text/css" podczas podpinania plików css
  • Nie musisz dodawać type='text/javascript' podczas podpinania plików js
  • charset='utf-8' podczas podpinania javascript także niepotrzebny
  • Zamiast window.onload lepiej podpiąć plik Javascript przed znacznikiem body
  • Mieszanie języków - niektóre zmienny w js mają polską nazwę, niektóre angielskie to samo tyczy się elementów html
  • Dla email lepiej użyć type="email"

Ogólnie lepiej poszukać podobnych tematów na forum, bo błędy często się powtarzają..  

1
komentarz 24 października 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Używaj więcej tagów HTML5 zamiast dawać div z klasą footer lepiej po prostu użyć znacznika <footer>

http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

komentarz 25 października 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Racja. Zapomniałem zupełnie o tym artykule :)
0 głosów
odpowiedź 25 października 2016 przez Comandeer Guru (601,450 p.)

Fajnie by było progressbara oprzeć o progress albo dodać odpowiednie własności ARIA

0 głosów
odpowiedź 25 października 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
switch(dzisiaj_miesiac)
...
switch(kiedy_miesiac)
...

Oba switche są takie same, nie powielaj kodu tylko stosuj funkcje.
Czemu switch a nie zwykła tablica?

0 głosów
odpowiedź 25 października 2016 przez krzychna33 Początkujący (330 p.)
Dzięki za komentarze. Stronę poprawiłem zgodnie z waszymi zaleceniami.

Co do switcha to i tak już go usunąłem bo funkcja ta nie jest mi już potrzebna.
–1 głos
odpowiedź 25 października 2016 przez Ciri Gaduła (3,380 p.)

Jako że nie znam się na Javie, to wypowiem się na temat oprawy graficznej.

  • zmieniłabym zdjęcie na bardziej takie wakacyjne, nie konieczne związane z jakimś hotelem oraz warto było by je rozciągnąć na cały ekran strony
  • przenieś reklamę w inne miejsce - maksymalnie może być pod obrazkiem z napisem "Summmer"
  • odcienie powinny być cieplejsze, no chyba, że w nocy tło zmienia się na ciemne, a w dzień jest jasne. Jeżeli tak nie jest to być może podsunęłam ci pomysł na rozwój strony ;)
komentarz 25 października 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Jako że nie znam się na Javie

Java != JavaScript

komentarz 25 października 2016 przez krzychna33 Początkujący (330 p.)
Dzięki, za rady. Co do reklamy to jest ona wrzucona przez darmowy hosting. Co do zmiany kolorystyki, to na pewno wezmę to pod uwagę przy innych projektach, ten już raczej nie będzie rozwijany, miał mnie tylko sprawdzić, nauczyć co robię źle.

Dzięki

ps. Java to nie JS

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 858 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2017 w C i C++ przez kenzyyYT Początkujący (340 p.)
+1 głos
5 odpowiedzi 7,421 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2016 w JavaScript przez TheVirus Początkujący (480 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 2,688 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2016 w JavaScript przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...