• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różne zapisy w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
170 wizyt
pytanie zadane 12 października 2016 w C i C++ przez subterras Użytkownik (680 p.)

Hej mam szybkie pytanie, o co chodzi np. z dopisywanie std w przypadku C++ ? Ja np. uczyłem się po prostu pisać

cout<<"Hello";

Ale w internecie jest także inna opcja którą znalazłem mianowicie

std::cout<<"Hello";

Ale także w innych przypadkach. I takie kody z std znajduję częściej, albo tak mi się wydaje. I mianowicie czym się to różni i jak powinno się pisać ?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 października 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Strzelam, że przy pierwszym przykładzie była użyta przestrzeń nazw std

zapis using namespace std;

poczytaj o przestrzeniach nazw

w drugim przykładzie nie było tego zapisu

cout należy do przestrzeni nazw std
0 głosów
odpowiedź 12 października 2016 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)

To są przestrzenie nazw. Przestrzeń nazw std jest standardową przestrzenią nazw w c++. Posiada definicję funkcji, zmiennych. Wykorzystywane jest to po to, aby nazwy na siebie nie nachodziły. Czyli, żeby w kodzie nie było np dwóch zmiennych o takiej samej nazwie.

Jako, że jest to standardowa przestrzeń nazw nie musisz dołączać do kompilatora żadnej biblioteki. Powinno wszystko już być. Do zapisu wykorzystuję się operator zasiegu - "::" , namespace nazwa_przestrzeni lub using namespace nazwa_przestrzeni;

W tym pierwszym w kodzie wprowadzasz konkretną zmienną do obszaru deklaracyjnego np:

namespace std{}

int main()
{
int x;
using std::cout;
cout << "Wprowadz znak:" << std::endl;
std::cin >> x;

return 0;
}

W tym drugim przypadku jest to masowe wykorzystanie operatora zasięgu. Czyli wprowadzasz wszystkie zmienne, funkcje do obszaru deklaracyjnego z danej przestrzeni nazw.

To tak w skrócie.

Podobne pytania

+3 głosów
4 odpowiedzi 1,490 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w C i C++ przez Mihost Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 431 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2022 w C i C++ przez RufinB Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w C i C++ przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...