• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy i dlaczego wazna jest kolejnosc kodowanych linii?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
981 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2015 w C i C++ przez Uszek Nowicjusz (120 p.)
Dokladnie chodzi mi o to.... Pisze program, wszystko napisane jest poprawnie, odpalam i.... nie dziala jak trzeba...  Jeszcze raz patrze na kod, zamieniam miejscami warunek if, odpalam i..... dziala!! Potrafi ktos mi wytlumaczyc dlaczego tak sie dzieje? Podam dla przykladu dwa kody...

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
    int i;
 for(int i=1;i<=100;i++)
{
      if((i%5==0)&&(i%3==0))
cout <<"FizzBuzz"<<" ";
 else if(i%3==0)
 cout<<"Fizz" <<" ";
 else if(i%5==0)
cout <<"Buzz"<<" ";
else
  cout<< i <<" " ;
}
return 0;    
}

 

Ten dziala popraawnie ale wystarczy zamienic ify miejscami i jest problem...... W tym programie chodzi o to, ze wypisuje liczby od 1 do 100 i jesli jest pdozielna przez 3 to pisze Fizz a jak przez 5 to Buzz a jak przez 3 i 5 to FizzBuzz....

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
Kompilator bierze i wykonuje kod od góry do dołu. :)

Tak to wymyślili.

Dokładniej mówiąc jak 1 if się wykona to kolejne się nie wykonają. Zamieniając miejscami nawet jak masz podzielną przez 3 i 5 a pierwszy warunek jest tylko przez 3 to program weźmie z pierwszego pasującego ifa kod, a resztę odrzuci.
komentarz 7 maja 2015 przez Uszek Nowicjusz (120 p.)
Kurcze, jakie to proste..... ;)
komentarz 7 maja 2015 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,100 p.)
Proste bo informatycy są leniwi :)
Ustaw temat jako zakończony aby nie mylić innych.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2015 przez daan Pasjonat (17,640 p.)
jeżeli zamienisz te ify miejscami to najpierw sprawdzi czy jest liczba podzielna przez 3, liczba podzielna przez 3 i 5 tez jest podzielna przez 3 wiec warunek bedzie spełniony, reszte ifów opuszczamy bo użyłeś elseif :P
komentarz 7 maja 2015 przez Uszek Nowicjusz (120 p.)
Dzieki chlopaki za pomoc ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w JavaScript przez gab123 Mądrala (5,230 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 3,297 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 602 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2015 w C i C++ przez darnok662 Nowicjusz (120 p.)

92,617 zapytań

141,466 odpowiedzi

319,783 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...