• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie działa lenght()

Object Storage Arubacloud
0 głosów
820 wizyt
pytanie zadane 5 października 2016 w C i C++ przez nodo12221 Obywatel (1,100 p.)
char str_dzielnik[10];
    itoa(dzielna,str_dzielnik,10);

mam cos takiego i za chiny nie idzie str_dzielnik.lenght();

pomocy!!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
wybrane 8 października 2016 przez Patrycjerz
 
Najlepsza

Ale jak chcesz wywołać metodę na tablicy charów?

Użyj funkcji strlen() z biblioteki cstring (string.h)

#include <cstdio>
#include <cstring>
int main()
{
    char abc[] = "abcdef";
    printf("%d", strlen(abc));
}

Metodę length(), lub też size() stosujemy na obiektach klasy std::string

#include <cstdio>
#include <string>

int main()
{
    std::string abc = "abcdef";
    printf("%d", abc.size());
}

 

komentarz 5 października 2016 przez nodo12221 Obywatel (1,100 p.)
ale to chyba kod C a mi chodzi o c++
1
komentarz 5 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Nie, to kod C++ - popatrz na nazwy includowanych plików.

Jeśli chcesz przykład z iostream:

#include <iostream>
#include <cstring>

int main()
{
    char abc[] = "abcdef";
    std::cout << strlen(abc);
}

Proszę bardzo :)

Zasada jest prosta - metod size() i length() używamy na obiektach typu std::string, natomiast na tablicach znaków ("stringi w stylu C") używamy funkcji strlen().

komentarz 5 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
A na przyszłość - postaraj się lepiej sformułować swoje pytanie. Kod umieść w bloczek. Zadbaj trochę o formatowanie tekstu - takie pytanie o wiele lepiej się czyta i aż od razu chce się wtedy pomagać :)
1
komentarz 5 października 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

ale to chyba kod C a mi chodzi o c++

Lol, to jeśli c++ to używaj std::string i std::to_string a nie char[] i itoa 

1
komentarz 5 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Zgadzam się Criss :)

Natomiast skoro nie wiedział jak to zrobić na tablicach znaków, to odpowiedziałem.
+1 głos
odpowiedź 6 października 2016 przez Adam Olesiak Gaduła (3,290 p.)
Length zamiast lenght ;)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 368 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2019 w C i C++ przez MiKasProgramista Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2018 w C i C++ przez Niemcow Początkujący (340 p.)

92,614 zapytań

141,465 odpowiedzi

319,773 komentarzy

61,996 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...