• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablica liczb pierwszych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
935 wizyt
pytanie zadane 3 października 2016 w Java przez littlerunaway Obywatel (1,790 p.)
Mam napisać program który z tablicy int'ów podanych w konsoli z wszystkich liczb pierwszych tworzy nową tablicę nr1  oraz tabicę nr2 z pozostałych liczb. Doszłam do momentu że mój program rozpoznaje czy dana liczba jest liczbą pierwszą analizując wszystkie po kolei znajdujące się w tablicy głównej. Nie wiem jednak jak utworzyć te nowe tablice o nieznanej długości. Mogę liczyć na czyjąś pomoc w implementacji?
komentarz 3 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
Poczytaj lepiej o kolekcjach, bo inaczej tego nie widzę, musiałabyś jakiś hinduski kod wyklepać :P
komentarz 3 października 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Użyj vectora jeśli możesz.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 października 2016 przez webkam Bywalec (2,840 p.)
wybrane 4 października 2016 przez littlerunaway
 
Najlepsza

Napisz metodę, która podliczy liczby pierwsze w tej tablicy i metodę, która sprawdza, czy liczba jest pierwsza.

 

Proszę, o to hinduski kod:

int[] liczby = {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9};
int[] liczbyPierwsze = new int[policzLiczbyPierwsze(liczby)];
int[] pozostaleLiczby = new int[liczby.length - liczbyPierwsze.length];

for(int i = 0, p = 0, n = 0; i < liczby.length; i++)
    if(jestPierwsza(liczby[i]))
        liczbyPierwsze[p++] = liczby[i];
    else
        pozostaleLiczby[n++] = liczby[i];

for(int x1: liczbyPierwsze) System.out.print(x1);
System.out.println();
for(int x2: pozostaleLiczby) System.out.print(x2);
komentarz 3 października 2016 przez littlerunaway Obywatel (1,790 p.)
Metodę która sprawdza już mam, a jak później do tej tablicy dodać tylko liczby pierwsze?
komentarz 3 października 2016 przez niezalogowany

Jak webkam napisał możesz korzystać z kolekcji. Kolekcje w skrócie to takie tablice, które same wiedzą jak są wielkie :D Kolekcją jest np lista:
 

List<Integer> x = new ArrayList<Integer>(); //deklaracja listy czyli tablicy typu Integer
x.add(1); // dodanie liczby 1 do tablicy

Link: http://javastart.pl/static/klasy/interfejs-list/
 

Kolekcje mają odpowiednie funkcje, które sprawdzają np rozmiar list, czyszczą wszystkie elementy, usuwają dany element... etc...

komentarz 4 października 2016 przez littlerunaway Obywatel (1,790 p.)
Użyłam jednak listy, dziękuję wszystkim za pomoc :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 355 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w Java przez qwerty Początkujący (380 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 3,516 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w Java przez Lukasz95 Bywalec (2,160 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 299 wizyt

92,620 zapytań

141,468 odpowiedzi

319,792 komentarzy

62,002 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...