• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C#] Wyznaczanie liczb pierwszych z ciągu

+1 głos
176 wizyt
pytanie zadane 25 września 2016 w C# i .NET przez JanuszSTW Początkujący (480 p.)

Witam,

Jako iż to mój pierwszy post tutaj pozwolę sobie się z Wami przywitać. Bardzo się cieszę z przystąpienia do społeczności ludzi mających podobną pasję do mojej. Chodzi oczywiście o pasję do informatyki laugh

Przechodząc do sedna, ucząc się jakich czas nie mając problemów z implementacją kodu przyszedł czas aby zasięgnąć porady na forum. Otóż przyszpilił mnie algorytm wyznaczania liczb pierwszych ze 100-elementowej tablicy wypełnionej liczbami losowymi z przedziału 1-999. Ktoś z Was jest w stanie przybliżyć mi to zagadnienie na przykładzie sita Eratostenesa lub sprawdzania podzielności przez następne liczby całkowite następujące po 2, najlepiej w formie jakiegoś pseudokodu?

Z góry dziękuję za pomoc smiley

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 25 września 2016 przez niezalogowany
wybrane 25 września 2016 przez JanuszSTW
 
Najlepsza
Zrób funkcję czy_pierwsza zwracającą prawda/fałsz. W niej sprawdź czy podana liczba jest mniejsza od 2. Wtedy od razu zwróć fałsz. Następnie pętle od i=2. W ciele jej sprawdzaj czy liczba%i == 0. Jeżeli warunek się sprawdzi wtedy będzie podzielna. Wypadałoby zwrócić fałsz. Warunek dopóki ma trwać pętla możesz wziąć i*i <= liczba, lub też i<=liczba/2. Ma to swoje uzasadnienie matematyczne. Jeżeli zaś pętla zakończy się bez wykrycia podzielności to zwrócić prawdę. Dla jednej liczby tak zrobisz to i dla tablicy dasz sobie radę.
komentarz 25 września 2016 przez JanuszSTW Początkujący (480 p.)

Dziękuje bardzo za pomoc. Doceniam, że komuś chciało się czytać to co napisałem a tym bardziej analizować i pomóc. Dzięki jeszcze raz laugh

komentarz 25 września 2016 przez niezalogowany
Co prawda nie podałem sita Eratostenesa, bo masz tablicę z wylosowanymi elementami... PS. Te warunki to wystarczy, że jeden wybierzesz :)
komentarz 25 września 2016 przez JanuszSTW Początkujący (480 p.)
Nie szkodzi, postaram się to sam rozkminić. Jeśli chodzi o te warunki to zdążyłem się sam domyślić :D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 214 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Stary wyjadacz (13,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 26 października 2016 w Java przez qwerty Początkujący (380 p.)
Porady nie od parady
Forum posiada swój własny serwer Discord, dzięki któremu będziesz mógł po prostu pogadać z innymi Pasjonatami lub zapytać o jakiś problem. Podstrona z chatem znajduje się w menu pod ikoną człowieka w dymku.IRC

67,186 zapytań

114,135 odpowiedzi

241,912 komentarzy

46,173 pasjonatów

Przeglądających: 274
Pasjonatów: 8 Gości: 266

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...