• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przesiadka na Visual C++, a niedziałający getline()

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,520 wizyt
pytanie zadane 8 września 2016 w C i C++ przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
edycja 8 września 2016 przez kosabdsm

Cześć, postanowiłem rozbudować nieco quiz z odcinka o plikach tekstowych. Miał być to mój pierwszy dłuższy kod. Jestem jeszcze w dość wstępnej fazie, ale pojawił się problem, którego za nic w świecie nie mogę rozwiązać :/ Otóż chcąc zainstalować bibliotekę SFML wyczytałem, że konieczna będzie zmiana środowiska z Deva na np. Code::Blocksa, czy Visuala. Wybór padł na Visuala, ponieważ już go wczesniej troche liznąłem. Kod, który wstawie został napisany jeszcze w Devie...


void czytaj_poprawne()
{
	string linia;
    int nr_pytania=0;

	plik.open("klucz_kuchta.txt",ios::in);

    if (plik.good()==false)
    {
        cout<<"Nie udalo sie otworzyc pliku!";
        exit(0);
    }

    while(getline(plik,linia))
    {
       poprawna_odp[nr_pytania] = linia;
       nr_pytania++;

    }

    plik.close();
    plik.clear();

}

 

Visual krzyczy: "error C3861: 'getline': identifier not found". Zdążyłem już dodać bibliotekę string*, ale nic z tego. Może problem nie jest po stronie kodu? Dajcie znać, czy wstawiać cały

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez niezalogowany
wybrane 11 września 2016 przez kosabdsm
 
Najlepsza
Masz załączoną bibliotekę string?
komentarz 8 września 2016 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Cały czas to samo, nie wiem na czym może polegać problem :/ może tu nie chodzi o kod?
komentarz 9 września 2016 przez niezalogowany
Inne programy na visualu możesz odpalić? Np same wyświetlanie tekstu?
komentarz 9 września 2016 przez niezalogowany
Ja tworząc nowy projekt robię tak:

File->New->Project->General->Empty Project

Następnie w drzewku projektu prawym na Source Files i Add->NewItem->C++ File
komentarz 11 września 2016 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Zrobiłem nowy projekt tak jak Ty i o dziwo zadziałało :) Śliczne dzięki, a teraz dalej na podbój Visuala. Po przesiadce z Deva ogrom opcji przeraża :D
komentarz 12 lutego 2022 przez wi3lgosz Nowicjusz (120 p.)

@kosabdsm, Dzięki za pomoc po tylu latach!

0 głosów
odpowiedź 8 września 2016 przez WookieDev Użytkownik (740 p.)

Funkcja getline należy do przestrzeni nazw std, więc jeżeli nie użyjesz

using namespace std

, musisz funkcję wywować tak: 

std::getline();

 

komentarz 8 września 2016 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Uzylem using namespace std; Moze wrzucić caly kod?
komentarz 8 września 2016 przez WookieDev Użytkownik (740 p.)
Pytanie od którego momentu używasz tej przestrzeni nazw. Wrzuć kod.
komentarz 8 września 2016 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
1
komentarz 8 września 2016 przez WookieDev Użytkownik (740 p.)
Nie załączyłeś <string>

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 899 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 597 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w C i C++ przez Desujusz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 259 wizyt

92,624 zapytań

141,482 odpowiedzi

319,822 komentarzy

62,005 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...