• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed PHP zliczanie pikseli na obrazku

Object Storage Arubacloud
+1 głos
461 wizyt
pytanie zadane 6 września 2016 w PHP przez niezalogowany
zamknięte 6 marca 2021
Cześć, nie mogę znaleźć informacji w jaki sposób zliczyć kolorowe piksele( z pominięciem pikseli przezroczystych) na obrazku. Lub odwrotnie: jak policzyć ilość przezroczystych pikseli. Ma ktoś jakiś pomysł?
komentarz zamknięcia: .

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 września 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Tutaj masz funkcję sprawdzającą kolor piksela. Zwraca ona tablicę rgba: http://php.net/manual/en/function.imagecolorat.php
–2 głosów
odpowiedź 6 września 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
<?php
    $img = "1.png";
    $imgHand = imagecreatefrompng("$img");
    $imgSize = GetImageSize($img);
    $imgWidth = $imgSize[0];
    $imgHeight = $imgSize[1];
    echo '<img src="'.$img.'"><br><br>';

    // Define a new array to store the info
    $pxlCorArr= array();

    for ($l = 0; $l < $imgHeight; $l++) {
        // Start a new "row" in the array for each row of the image.
        $pxlCorArr[$l] = array();

        for ($c = 0; $c < $imgWidth; $c++) {
            $pxlCor = ImageColorAt($imgHand,$c,$l);

            // Put each pixel's info in the array
            $pxlCorArr[$l][$c] = ImageColorsForIndex($imgHand, $pxlCor);
        }
    }

    print_r($pxlCorArr); 
?>

 

1
komentarz 6 września 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
True, powinno działać :) jeszcze dałbyś pętlę która sprawdza, czy alpha pixela = 0, to byś go wyręczył, nie musiałby nawet linii kodu pisać :)
3
komentarz 6 września 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Sorry ale daje wielkiego minusa za przywłaszczanie sobie cudzych rozwiązań.

http://stackoverflow.com/a/13114027

komentarz 6 września 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ojj, ktoś tu chyba ma przypał :D
komentarz 6 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nikt nie pisał, że to jego kod, ale fakt, można byłoby także dołączyć link do Stackoverflow.
komentarz 8 września 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
Mój błąd, przepraszam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,940 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w C i C++ przez AndekQR Użytkownik (880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 721 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w PHP przez Dawid Warduliński Obywatel (1,830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,759 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w PHP przez Krzysztof Narczynski Początkujący (370 p.)

92,681 zapytań

141,583 odpowiedzi

320,069 komentarzy

62,041 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...