• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zmienić ikonę pliku *.exe w SFML?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
904 wizyt
pytanie zadane 4 września 2016 w C i C++ przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Wiem, że da się tak zrobić za pomocą biblioteki QT i programów zewnętrznych, ale co zrobić, aby ikona pliku .exe była przydzielana podczas kompilacji?
komentarz 4 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Chodzi ci o ikonkę w którą klikasz uruchamiając program?
komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Tak, chodzi mi o plik .exe
komentarz 4 września 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Wnioskuję, że jesteś na windowsie. Kliknij prawym przyciskiem na ikonę, przejdź do właściwości, zakładki bodajże dostosowywanie i kliknij przycisk "zmień ikonę". Tam powinieneś móc to zrobić.

Jeśli coś pomyliłem to przepraszam, nie używam windowsa już od dłuższego czasu.
komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Działa tylko jeżeli robisz to na skrótach lub folderach, na skompilowanych plikach exe już tego zrobić nie można.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 września 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)
komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Plik .exe ma dalej taką samą teksturę jak wcześniej.
0 głosów
odpowiedź 4 września 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)

W sf::RenderWindow znajduje się metoda SetIcon(...);
Link: http://www.sfml-dev.org/documentation/2.4.0/classsf_1_1Window.php#a63af61e026fba08e3153fd013620bcc0
Zmieni to ikonę okna.. ale nie jestem pewien, czy też ikonę pliku .exe.

komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Niestety nie zmienia ona ikony pliku .exe :(
komentarz 4 września 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)

Spróbuj w takim razie tak:
1. Do pustego notatnika wpisz:
AAA ICON myicon.ico
2. Zapisz plik pod nazwą:
resource.rc
*.rc to rozszerzenie pliku
3. Dodaj ten plik do swojego projektu
4. Do folderu z projektem umieść plik z ikoną o rozszerzeniu *.ico,
ważne aby plik .ico oraz .rc były w tym samym katalogu.

Powiedz czy to zadziałało.. sam jestem ciekawy.

komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
"AAA is not name a type"

Nie działa :(
komentarz 4 września 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
#ifndef ZASOBY_RC
#define ZASOBY_RC

IDB_LOGO ICON "icon.ico"

#endif

Spróbuj tak

komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
To samo:

"IDB_LOGO does not name a type"
0 głosów
odpowiedź 4 września 2016 przez Gracjan Pasik Obywatel (1,810 p.)
Robiłem to kiedyś, ale nie pamiętam jak. Zajrzałem do starego kodu i mam tam coś takiego:

sf::Image im;
    im.loadFromFile("ikona.png");
    okno.setIcon(128, 128, im.getPixelsPtr());
komentarz 4 września 2016 przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)
Ikona pliku .exe pozostaje taka sama, jedynie w lewym górnym rogu okna aplikacji widać teksturę pliku.

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 1,051 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2015 w C i C++ przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w C i C++ przez Badzonor Obywatel (1,410 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w C i C++ przez sqbi Początkujący (470 p.)

92,576 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...