• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak odzczytywać datę w MySQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2016 w SQL, bazy danych przez 123skiper Bywalec (2,170 p.)
Jak wyświetlić na ekranie datę w formacie DD-MM-RRRR GG:MM z kolumny typu datetime z domyślną wartością CURRENT_TIMESTAMP?

Wyjęta data znajduje się w zmiennej $row['data']
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Chodzi Ci o zmienienie daty na typ DD-MM-RRRR GG:MM czy samo wyświetlenie?

Jak chcesz wyświetlić to po prostu dajesz echo $row['data']..

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 29 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 29 sierpnia 2016 przez 123skiper
 
Najlepsza

Można to zrobić przykładowo tak, przy użyciu klasy DateTime:

$date = new DateTime('2016-08-29 12:00:00'); // tu możesz podstawić dane pobrane z bazy
echo $date->format('d-m-Y H:i');
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Przypadkiem CURRENT_TIMESTAMP nie jest domyślnie zapisywany w formacie DD-MM-RRRR GG:MM?
komentarz 29 sierpnia 2016 przez 123skiper Bywalec (2,170 p.)
Przykładowa data wygląda tak: 2016-08-26 19:26:59   –   RRRR-MM-DD GG:MM:SS
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Racja. Przepraszam mój błąd.
komentarz 29 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

@Vento nie

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/datetime.html

The TIMESTAMP data type is used for values that contain both date and time parts. TIMESTAMP has a range of '1970-01-01 00:00:01' UTC to '2038-01-19 03:14:07' UTC.

komentarz 29 sierpnia 2016 przez 123skiper Bywalec (2,170 p.)

Dzięki za pomoc! laugh

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez Logan85 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 266 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,193 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...