• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dopisanie petli

Object Storage Arubacloud
0 głosów
240 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2015 w C i C++ przez brylant Nowicjusz (160 p.)
Witam 
Męcze się od rana z dopisaniem pętli do do programu, czy ktoś pomoże z zadaniem 2?

Zadania które mam, zadanie 1 zrobiłem.
Zadanie 1
Napisać program, który:
1. wczytuje imię użytkownika (jako zmienną typu string) 2. wczytuje jeden znak informujący, czy użytkownik jest kobietą, czy mężczyzną (duża lub mała litera K lub M) 3. drukuje powitanie z użyciem imienia w postaci:
imie, witam Pania/Pana (imion nie trzeba odmieniać), np. Andrzej, witam Pana
4. wczytuje dwie dowolne liczby całkowite (mogą być ujemne) 5. drukuje informacje o drugiej wczytanej liczbie – czy jest zerem, czy jest jednocyfrowa niezerowa, czy dwucyfrowa, czy inna (nieważne, jaka)
6. drukuje wynik dzielenia pierwszej liczby przez podwojoną wartość drugiej liczby – należy nie dopuścić do dzielenia przez zero (wydrukować odpowiedni komunikat).

Zadanie 2
Rozbudować program 1 następująco:
 Znak określający płeć wczytywać w pętli do-while, która wymusi podanie jednego z czterech dozwolonych znaków: k K m M.
 Wczytywanie dwóch liczb całkowitych i obliczanie wyniku umieścić w pętli do-while, w której po wydrukowaniu wyniku pytamy użytkownika, czy chce wczytać nowe liczby i ponownie wykonać obliczenia (użytkownik ma podać jeden znak).
 Przy tym wczytywanie drugiej liczby całkowitej umieścić też w pętli do-while, która wymusi podanie liczby niezerowej.

Mój program 

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

string imie,plec;
int a,b;


int main()
{
    cout << "Podaj swoje imie:" << endl;
    cin>> imie;
    cout<< "Podaj swoja plec K Kobieta, M Mezczyzna: " ;
    cin >> plec;

    if ((plec == "K") ||(plec =="k"))

    {
        cout <<imie<< " Witam Pania ";
    }
    else if ((plec=="M")||(plec=="m"))

    {
        cout <<imie<<" Witam Pana ";
    }
    else
    {
        cout << "Podales zla wartosc";
    }
    cout <<endl <<"Program wczyta dwie podane liczby:"
    <<endl <<"- wyswietli informacje o podanej drugiej liczbie"
    <<endl<<"- wyswietli wynik dzielenia pierwszej liczby przez podwojona wartosc drugiej liczby"<<endl;

    cout<< "Podaj liczbe calkowita:"<<endl;
    cin>> a;
    cout<< "Podaj druga liczbe calkowita: "<<endl;
    cin>> b;

    if (b == 0)
    {
        cout << "- druga podana liczba jest zerem ";
    }

    if ((b > 0 )&&(b <=9 ))
        cout << "- druga podana liczba jest dodatnia jednocyfrowa";
    else if ((b>=10) &&(b<=99))
        cout << "- druga podan liczba jest dodatnia dwucyfrowa";
        else if (b>=100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest dodatnia wieksza od dwucyfrowej";
        }

    if ((b < 0)&&(b>=-9))
        cout << "- druga podana liczba jest ujemna jednocyfrowa";
    else if ((b<=-10)&&(b>=-99))
     cout << "- druga podana liczba jest ujemna dwucyfrowa";
      else if(b<=-100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest ujemna wieksza od dwucyfrowej"<<endl;
        }

        if (b==0)
        cout<<endl<<"nie mozna dzielic przez zero!";
        else
            cout<<endl<<"- wynik dzielenia:  "<< (a/(b*2));





    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 maja 2015 przez brylant Nowicjusz (160 p.)

Dodaje to co stworzyłem do tej pory

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
 
string imie,plec;
int a,b;
 
 
int main()
{
    cout << "Podaj swoje imie:" << endl;
    cin>> imie;
 
 
 
 
    do
    {
        cout<< "Podaj swoja plec K Kobieta, M Mezczyzna: " ;
        cin >> plec;
    }
 
 
    while ((plec!= "k")||(plec!="K")||(plec!="m")||(plec!="M"));
 
//Drukuje powitanie 
    if ((plec == "K") ||(plec =="k"))
 
    {
        cout <<imie<< " Witam Pania ";
    }
    else if ((plec=="M")||(plec=="m"))
 
    {
        cout <<imie<<" Witam Pana ";
    }
 
    cout <<endl <<"Program wczyta dwie podane liczby:"
    <<endl <<"- wyswietli informacje o podanej drugiej liczbie"
    <<endl<<"- wyswietli wynik dzielenia pierwszej liczby przez podwojona wartosc drugiej liczby"<<endl;
 
    cout<< "Podaj liczbe calkowita:"<<endl;
    cin>> a;
    cout<< "Podaj druga liczbe calkowita: "<<endl;
    cin>> b;
 
    if (b == 0)
    {
        cout << "- druga podana liczba jest zerem ";
    }
 
    if ((b > 0 )&&(b <=9 ))
        cout << "- druga podana liczba jest dodatnia jednocyfrowa";
    else if ((b>=10) &&(b<=99))
        cout << "- druga podan liczba jest dodatnia dwucyfrowa";
        else if (b>=100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest dodatnia wieksza od dwucyfrowej";
        }
 
    if ((b < 0)&&(b>=-9))
        cout << "- druga podana liczba jest ujemna jednocyfrowa";
    else if ((b<=-10)&&(b>=-99))
     cout << "- druga podana liczba jest ujemna dwucyfrowa";
      else if(b<=-100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest ujemna wieksza od dwucyfrowej"<<endl;
        }
 
        if (b==0)
        cout<<endl<<"nie mozna dzielic przez zero!";
        else
            cout<<endl<<"- wynik dzielenia:  "<< (a/(b*2));
 
 
 
 
 
    return 0;
}

 

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2015 przez Arsetus Gaduła (4,760 p.)
edycja 4 maja 2015 przez Arsetus
#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;
  
string imie;
char plec,s;
int a,b;
  
  
int main()
{
    cout << "Podaj swoje imie:" << endl;
    cin>> imie;
  
    do
    {
        cout<< "Podaj swoja plec K Kobieta, M Mezczyzna: " ;
        cin >> plec;
    }while ((plec != 'k')||(plec != 'K')||(plec != 'm')||(plec != 'M'));
  
//Drukuje powitanie 
    if ((plec == 'K') ||(plec =='k'))
  
    {
        cout <<imie<< " Witam Pania ";
    }
    else if ((plec=='M')||(plec=='m'))
  
    {
        cout <<imie<<" Witam Pana ";
    }
  
    cout <<endl <<"Program wczyta dwie podane liczby:"
    <<endl <<"- wyswietli informacje o podanej drugiej liczbie"
    <<endl<<"- wyswietli wynik dzielenia pierwszej liczby przez podwojona wartosc drugiej liczby"<<endl;
    do
    {
    cout<< "Podaj liczbe calkowita:"<<endl;
    cin>> a;
    do
    {
    cout<< "Podaj druga liczbe calkowita: "<<endl;
    cin>> b;
  
    if (b == 0)
    {
        cout << "- druga podana liczba jest zerem "<<endl;
        cout<<"nie mozna dzielic przez zero!"<<endl;
    }
  
    if ((b > 0 )&&(b <=9 ))
        cout << "- druga podana liczba jest dodatnia jednocyfrowa";
    else if ((b>=10) &&(b<=99))
        cout << "- druga podan liczba jest dodatnia dwucyfrowa";
        else if (b>=100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest dodatnia wieksza od dwucyfrowej";
        }
  
    if ((b < 0)&&(b>=-9))
        cout << "- druga podana liczba jest ujemna jednocyfrowa";
    else if ((b<=-10)&&(b>=-99))
     cout << "- druga podana liczba jest ujemna dwucyfrowa";
      else if(b<=-100)
        {
            cout <<"- druga podana liczba jest ujemna wieksza od dwucyfrowej"<<endl;
        }
  
        }while (b == 0);
     cout<<endl<<"- wynik dzielenia:  "<< (a/(b*2))<<endl;
     cout<<"Powtorzyc? (T/N)";
     cin>>s;
        }while ((s!='N')||(s!='n'));
            
    return 0;
}

Powinno działać, u mnie poprawnie się kompiluje i działa.

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 625 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2022 w C i C++ przez Mati323 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 266 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2021 w C i C++ przez Viltus Początkujący (300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 128 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2020 w C i C++ przez Ola_00 Nowicjusz (210 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,965 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...