• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C++] - Czy standard c++11 będzie aktualny w 2017 roku?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,023 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2016 w C i C++ przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)

Witam,

Chciałbym kupić książkę dot. programowania w C++. Z tego co słyszałem "C++ Szkoła Programowania [VI]" jest bardzo polecana, tylko że, opiera się ona na standardzie c++11, a ponoć w 2017 ma już zawitać standard c++17.

Więc czy ona w 2017 będzie aktualna? Może za dużo się nie zmieni? Bardzo chętnie poznam wasze opinie ; ], a może znacie jakieś inne, dobre książki bazujące na najnowszych standardach?

Ostatni temat, czy ta książka jest nadal aktualna znalazłem z przed roku, chciałbym mieć świeże informacje ; )

Z góry dziękuję.

3 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
wybrane 19 sierpnia 2016 przez xCodezaur
 
Najlepsza

Co oferuje C++17:

  • static_assert bez potrzeby podawania powodu/komunikatu
  • string_view (poniekąd opakowany wskaźnik do stringa)
  • usunięcie przestarzałych klas, funkcji, czegoś czego nie powinieneś używać nawet w C++11
  • równoległe i zasięgowe algorytmy stl
  • ulepszenie constexpr
  • bindowanie struktur
  • zmienne inline
  • biblioteka obsługi systemu plików
  • biblioteka sieciowa
  • wyrażenia wiążące (folding expression)
  • zagnieżdżone przestrzenie nazw
  • moduły (chyba)

Podałem jedne z większych usprawnień, te pogrubione są wg mnie warte uwagi.

Ogólnie C++11/14 wprowadził ogrom możliwości do języka i uczynił go nowoczesnym. C++17 też umożliwia wiele nowych rzeczy, ale nie jest wg mnie tak wielkim kamieniem milowym jak poprzednik. Jeśli nie jesteś jakimś doświadczonym (staż i wiedza) developerem, który wymaga nie wiadomo czego od języka, to C++11/14 z pewnością wystarczy.

komentarz 19 sierpnia 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
A zagnieżdżone przestrzenie nazw nie jest przypadkiem już dostępne?
komentarz 19 sierpnia 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)

Pisałem ogólnikowo i nie doprecyzowałem. Dokładniej, chodzi mi o:

// przed C++17

namespace A
{
    namespace B
    {    
        namespace C {}
    }
}

// C++17

namespace A::B::C {}

Taki ukłon w stronę C# i innych języków oferujących moduły.

komentarz 19 sierpnia 2016 przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)
Dzięki, nie chciałem, aby było tak, że przeczytał bym tą książkę, i okazałoby się potem, że straciłem czas.
+3 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez afferu Mądrala (5,220 p.)
C++ 17 to po prostu kolejna specyfikacja, która uwzględnia przede wszystkim dodatkowe biblioteki i funkcjonalności. Jeśli chodzi o zmiany składniowe to nie ma ich aż tak dużo. Możesz spokojnie kupować tą książkę, a potem "douczyć" się rzeczy z nowych standardów, tym bardziej, że C++11, to chyba jedno z największych rozszerzeń w jego historii.
komentarz 19 sierpnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

C++11, to chyba jedno z największych rozszerzeń w jego historii.

C++11 to nie tylko rozszerzenia ale i sporo zmian w stosunku do starszych wersji, przy niesprzyjających wiatrach stary kod może się nieskompilować lub działać inaczej niż miał.

komentarz 19 sierpnia 2016 przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)

Dzięki za wytłumaczenie tego smiley

+1 głos
odpowiedź 19 sierpnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
Z tego co wiem standardy nowsze od C++11 jedynie rozszerzają język a nie wprowadzają zmiany więc będzie aktualna na poziomie C++11 i tyle.
1
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Ja byłym bardzo zadowolony gdyby w końcu można było wzajemnie includować pliki
komentarz 19 sierpnia 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)
To dlatego że masz problem z prawidłowym zaprojektowaniem architektury całego kodu.
Kiedy już będziesz to potrafił, szybko odnajdziesz to co własnie napisałeś i ukryjesz:)
komentarz 19 sierpnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nie mam problemu, ale jest to irytujące
komentarz 19 sierpnia 2016 przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)

Dzięki za odpowiedź laugh

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 167 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2020 w C i C++ przez Anahan89 Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2020 w C i C++ przez SiekamCebule Początkujący (370 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 347 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez XiverKi Bywalec (2,050 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...