• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odcinek 1 Programowania Obiektowego C++ Pasja Informatyki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
313 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w C i C++ przez Helmik Użytkownik (680 p.)

Witam,

ostatnio napotkałem problem pisząc kod z 1 odcinka programowania obiektowego c++, brzmi on tak:

error: 'void Zwierze::daj_glos()' is private 

Nie wiem dlaczego pojawia się błąd, kod jest taki sam jak na odcinku (chyba wink).

A oto kod:

#include <iostream>

using namespace std;

class Zwierze
{

    //atrybuty
    string gatunek;
    string imie;
    int wiek;

    //metody
    void dodaj_zwierze()
    {
        cout<<"DODAWANIE NOWEGO ZWIERZECIA DO BAZY: "<<endl;
        cout<<"Podaj gatunek: ";
        cin>>gatunek;
        cout<<"Podaj imie: ";
        cin>>imie;
        cout<<"Podaj wiek: ";
        cin>>wiek;
    }

    void daj_glos()
    {
        if(gatunek=="kot") cout<<imie<<" lat"<<wiek<<": Miau!";
        else if(gatunek=="krowa") cout<<imie<<" lat"<<wiek<<": Moooooooooo!";
        else if(gatunek=="koza") cout<<imie<<" lat"<<wiek<<": Meeee!";
        else cout<<"Nieznany gatunek! Moze jakies UFO?!";

    }
};

int main()
{
    Zwierze z1;

    z1.dodaj_zwierze();
    z1.daj_glos();

 

    Zwierze z2;

    return 0;
}

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

komentarz 13 sierpnia 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Proszę o to byś się nauczył wrzucać kod na forum. Nie jest to miłe dla oczu jak ktoś daje taki kod. Oto instrukcja: http://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2016 przez WaxerStudio Bywalec (2,070 p.)
wybrane 16 sierpnia 2016 przez Helmik
 
Najlepsza

Dzieje się tak ponieważ metoda którą zdefiniowałeś w swojej klasie domyślnie posiada tryb prywatny stąd informacja kompilatora:

error: 'void Zwierze::daj_glos()' is private 

 

Twój problem rozwiąże gdy:

void daj_glos() 

zamienisz na

public daj_glos()

komentarz 13 sierpnia 2016 przez Helmik Użytkownik (680 p.)

Dziękuję bardzo smiley

 

0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2016 przez niezalogowany
nad komentarzem //metody daj public:

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 265 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 526 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...