• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odcinek 7 Kursu Pana Mirka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
530 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2016 w C i C++ przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)

Nie działa mi program, który ostatecznie po całym odcinku powinienem mieć: oto pytania które wstawiłem:

 

Pytania z programowania
XYZ
Jakie wartosci przechowuje typ zmiennych "bool"
Liczby calkowite
Liczby rzeczywiste
Wartosci Logiczne
Napisy
c
Wstrzymywanie wykonywania pracy programu dokonuje sie za pomoca funkcji:
wait
Wait
sleep
Sleep
d
Ktora deklaracja jest poprawna:
f x;
float x;
floating point x;
floating point=x;
b
Z jakiego przedzialu wylosowana zostanie liczba
rand()%5+1;
1...5
0...5
1...6
0...6
a
Ktora instrukcja pobierze od uzytkownika dane:
cout
cin
float
goto
b


Oto kod:


#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <algorithm>
#include <string>

using namespace std;

string temat, nick;
string tresc[5];
string A[5];
string B[5];
string C[5];
string D[5];
string poprawna[5];
string odpowiedz;
int punkty=0;

int main()
{
    int nr_linii=1;
    string linia;
    int pytanie=0;

    fstream plik;
    plik.open("pytania.txt", ios::in);
    if (plik.good()==false)
    {
        cout<<"Przykro nam ale musimy zakonczyc z powodu problemow z plikami!";
        exit(0);
    }

    while(getline(plik,linia))
    {
        switch(nr_linii)
        {
            case 1: temat=linia;        	break;
            case 2: nick=linia;         	break;
            case 3: tresc[pytanie]=linia;     	break;
            case 4: A[pytanie]=linia;        	break;
            case 5: B[pytanie]=linia;         	break;
            case 6: C[pytanie]=linia;        	break;
            case 7: D[pytanie]=linia;         	break;
            case 8: poprawna[pytanie]=linia;  	break;
        }
            if (nr_linii==8)
            {
                nr_linii=2;
                pytanie++;
            }
        nr_linii++;
    }

    plik.close();

    for(int i=0; i<=4; i++)
    {
        cout<<endl<<tresc[i]<<endl;
        cout<<endl<<"A. "<<A[i]<<endl;
        cout<<endl<<"B. "<<B[i]<<endl;
        cout<<endl<<"C. "<<C[i]<<endl;
        cout<<endl<<"D. "<<D[i]<<endl;

        cout<<endl<<"Podaj odpowiedz: ";
        cin>>odpowiedz;

        transform(odpowiedz.begin(), odpowiedz.end(), odpowiedz.begin(), ::tolower);

        if(odpowiedz==poprawna[i])
        {

            cout<<"Gratulacje poprawna odpowiedz! Otrzymujesz punkt!";
            punkty++;
        }
        else
        {
            cout<<endl<<"Niestety, ale poprawna odpowiedz to: "<<poprawna[i]<<". Masz "<<punkty<<" punktow."<<endl;
        }
    }
    cout<<"Koniec quizu zdobyles "<<punkty<<"punktow";
    return 0;
}

 

Oto efekt: http://screenshot.sh/mLd3Ili7N2HPI

Nie wiem co robię źle i gdzie leży problem. Z góry dziękuje każdemu kto swoją wiedzą podzieli się ze mną i wytłumaczy mi :)

 

1
komentarz 13 sierpnia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zmienne globalne, przemyśl program na kartce zanim zaczniesz kodować. ;)
komentarz 13 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Gdzie jesz else?widze if ale else juz nie....
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)
W którym miejscu?
komentarz 14 sierpnia 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Sprawdzasz poprawnosc odczytu z pliku, i napisal warunek jezeli jeat nie zgodne ro napisz cos tam... a pozniej zrob w innym przypadku odczytaj dane z pliku

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Co rozumiesz przez "nie działa"? I po co masz ten "temat" i "nick"?
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)
Program odnosi się do Kursu Pana Mirka, dokładnie odcinku 7, tam ma Pan/Pani wszystko wyjaśnione
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
A co dokładnie nie działa? Bo jak u siebie odpaliłem Twój kod, to wszystko wydaje się OK. Z dokładnością do tego co napisał kolega poniżej, że część pytania 4tego przeskoczyła do następnej linijki.
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)
Ma Pan/Pani screena co ciekawe nie działa tylko pierwsze pytanie, wszystkie pozostałe są OK, w notatniku, w którym są zapisane pytania jest ono w jednej linijce.
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)
Dziękuje Wszystkim! Wszystko działa! :D

Jesteście wielcy!
0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia 2016 przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
Pytanie numer 4 masz w 2 linijkach, zrób w jednej linijce i wszystko będzie działać.
komentarz 14 sierpnia 2016 przez Aragedens Obywatel (1,120 p.)
W notatniku mam w jednej

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 251 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2016 w C i C++ przez komo9999 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 583 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,296 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2017 w C i C++ przez Seszele11 Początkujący (330 p.)

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...