• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML - ukryty kod, niewidoczny dla użytkownika

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,503 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Witam, czy jest możliwość, żeby zrobić część kodu niewidoczną dla użytkownika? np if'a który sprawdza czy użytkownik wpisał dobry kod premium.Jeśli tak proszę o przykład lub stronę gdzie jest o tym coś więcej.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 5 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 5 sierpnia 2016 przez DeBos123
 
Najlepsza
W HTMLu? Nie, HTML to tylko język znaczników, nie ma możliwości wykonywania w nim żadnych warunków, pętli itp. Poza tym cały HTML jest dostępny po stronie klienta, więc nawet jakby takie coś było to byłoby widoczne.

W JavaScript znajdziesz to czego szukasz, czyli warunki, ale kod JavaScript również jest widoczny po stronie przeglądarki (chyba że napiszesz w node.js to wtedy nie).

To co chcesz zrobić, czyli sprawdzenie jakiegoś kodu, trzeba byłoby napisać w jakimś języku działającym po stronie serwera, przykładowo PHP.
komentarz 5 sierpnia 2016 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Dziękuje za szybką odpowiedź, troche właśnie w pytaniu namieszałem, jako html chodziło mi właśnie włączając wszystko inne czyli js, css, php itd.
komentarz 5 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ale zawsze możesz zaciemnić kod JS, albo zminifikować go
http://javascript-minifier.com/

komentarz 5 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
I równie szybko można przywrócić kod do czytelnego stanu
http://unminify.com/

Tak więc myślę, że jeśli chce zrobić sprawdzenie jakiegoś kodu premium do którego nikt nie powinien mieć dostępu (tak mi się przynajmniej wydaje) to należy zrobić to po stronie serwera.
1
komentarz 5 sierpnia 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Ale przecież można ukryć treść dla oczu przeciętnego użytkownika (visibility: hidden) - ot tak na stronie nie będzie widać nic, zaś jeśli ktoś zajrzy w DOM to wtedy zobaczy. Albo też ukryć element całkowicie (display: none) i żeby JS sobie coś odczytywał z tego elementu, ale dla użytkownika był niewidoczny.

Abstrahuję od sensowności zastosowania tego, ale da się.

komentarz 5 sierpnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Dla kogoś kto ledwo umie włączyć komputer to pewnie będzie nie do przejścia, ale dla kogoś kto ma chociaż trochę pojęcia i woli do kombinowania myślę że dobranie się do tego nie będzie stanowiło problemu.

Dlatego tak jak napisałem, mając na uwadze to co kolega chce zrobić nie sądzę aby użycie JS było dobrym pomysłem.

Abstrahując od sensowności spoko, może kolega pytający nie wiedział że tak można to już teraz będzie wiedział ;)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 395 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2016 w Sprzęt komputerowy przez Bubski Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 371 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2020 w C i C++ przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 210 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2020 w Offtop przez Niepokonana7999 Bywalec (2,270 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...