• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"float:left" brak współpracy - pomoc dla początkującego.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
146 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez Boro13_2015 Nowicjusz (190 p.)

Witam, jestem początkującym koderem w HTML/CSS - pomagam sobie poradnikami pana Mirosława oraz przez przeróżne fora ale do rzeczy. Utworzyłem kilka divów jak niżej, i problem jest taki że menu, navi i logo działa prawidłowo - jedynie div "content" nie chce współpracować i zjeżdza do dołu. Dodatkowo tekst działa jak link... nie mam pojęcia jak to naprawić - proszę o pomoc! :)

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>test!</title>
	<meta name="description" content="Polska strona o Overwatch" />
	<meta name="keywords" content="overwatch,blizzard,poland,polish-website" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,900' rel='stylesheet' type='text/css'>
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css">
</head>
<body>
<div id="container"> 
<div id="logo">
OVERWATCH - Polska baza wiedzy o grze!
</div>
<div id="navi">
     
<ul id="navi">
<li class="lista1"><a href="#">Wskazówki</a></li>
<li class="lista1"><a href="#">Gdzie kupić?</li>
<li class="lista1"><a href="#">Changelog</li>  
<li class="lista1"><a href="#">Bohaterowie</li>
<li class="lista1"><a href="#">Forum</li>
</ul>
</div>

<div id="menu">
	<ul id="menu">
	<li class="lista2T">ATAK:</li>
	<li class="lista2"><a href="#">McCree</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Fara</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Smuga</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Genji</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Żniwiarz</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Żołnierz 76</li>
	<li class="lista2T">OBRONA:</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Torbjorn</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Złomiarz</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Hanzo</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Trupia Wdowa</li> 
	<li class="lista2"><a href="#">Mei</li> 
	<li class="lista2"><a href="#">Bastion</li>
	<li class="lista2T">TANK:</li> 
	<li class="lista2"><a href="#">D. Va</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Reinhardt</li>  
	<li class="lista2"><a href="#">Wieprzu</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Winston</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Zaria</li>
	<li class="lista2T">WSPARCIE:</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Ama</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Zenyatta</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Symetra</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Lucio</li>
	<li class="lista2"><a href="#">Łaska</li>
	</ul>
	
</div>


<div id="content">
 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque id urna vitae nunc bibendum aliquet. Nunc eget consectetur sem. Donec mauris nibh, imperdiet vitae nisi ac, interdum auctor odio. Donec eu sodales lectus. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Etiam efficitur massa ut risus posuere, ut accumsan eros dapibus. Vestibulum imperdiet porttitor lorem, ut aliquam quam pharetra lobortis. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. In vehicula viverra aliquam. Ut in posuere elit. Donec mollis laoreet purus sit amet convallis. Ut pulvinar justo sed sapien tempor, vel elementum ante tempor. Vestibulum nibh urna, laoreet sit amet odio nec, elementum viverra nisi. Maecenas luctus erat lacus, vitae lacinia nulla condimentum quis.
</div>

<div id="footer">
 Polska baza wiedzy o overwatch &copy; Wszelkie prawa zastrzeżone!
</div>




</div>
</body>

Plik CSS:

body
{
	margin: 0;
	width:100%;
}
#container
{
font-family: 'Lato', sans-serif;
 background-color: #ff6600;
 margin-left: auto;
 margin-right:auto;
 width:100%;
}
#navi
{
	width: 100%;
	height: 30px;
	background-color:#666666;
	clear:both;
}
#navi ul
{
	clear:both;
	list-style:none;
	margin: 0 auto;
	width: 700px;
	border-right: 1px dotted black;
	background-color:#666666;
	
	
}
.lista1
{
	float:left;
	border-right:1px dotted black;
	background-color:#666666;
	padding: 5px 10px 5px 10px;
	margin: 0;
	font-weight: 900;
}
.lista1 a
{
text-decoration: none;
color:black;
}

.lista1 a:hover
{
background-color: #b3b3b3;
color:black;
}
#menu
{
weight:20%;
float:left;
height:800px;
padding: 5px;
background-color: #8c8c8c;
}
#menu ul
{
border-center:1px dotted black;
}
.lista2
{	
border-bottom:1px solid black;
font-weight:900;

}
.lista2 a
{
text-decoration: none;
color:black;	

}
.lista2 a:hover
{
background-color:#b3b3b3;
color:black;
}
.lista2T
{
border-bottom:1px solid black;
font-weight:900;
color:black;
}
#content
{
float:left;
weight:300px;
background:yellow;
text-align:center;
}
#footer
{
clear:both;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 sierpnia 2016 przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
W div menu i div content napisałeś weight zamiast width.
komentarz 3 sierpnia 2016 przez Boro13_2015 Nowicjusz (190 p.)
Dziękuje bardzo serdecznie ;]
0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2016 przez Barttyyy Gaduła (4,680 p.)
Żeby wyłączyć ten "linkowy" footer zakończ hrefy pisząc </a>

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 671 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 373 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt

92,579 zapytań

141,431 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...