• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pierwszy Program c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
600 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2016 w C i C++ przez GameOver Nowicjusz (120 p.)
edycja 25 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk

Witam! Niedawno zacząłem naukę programowania w c++ i program napisany w codeblocks poniżej jest efektem pierwszych lekcji, wydaje mi się on trochę zagmatwany i za bardzo rozbudowany. Czy da sie go skrocic nie uzywajac zadnych dodatkowych komend poza tymi uzytymi?

#include <iostream>

using namespace std;

int PIN, n; string x;

int main()
{
    cout<<"zaloguj sie(wcisni 1), rejestracja(wcisni 2):";
    cin>>n;

    if(n==1)
    {
           cout << "Witaj w naszym banku!Podaj PIN:";
           cin>>PIN;

           if(PIN==2121)
              cout<<"udalo sie zalogowac";

           else
              cout<<"nie udalo sie zalogowac";
    }

    else
    {
        cout<<"twoj numer PIN to 2121"<<endl;
        cout<<"czy chcesz sie zalogowac(tak lub nie):";
        cin>>x;
        if(x=="tak")
        {
              cout << "Witaj w naszym banku!Podaj PIN:";
              cin>>PIN;

              if(PIN==2121)
                 {
                    cout<<"udalo sie zalogowac";
                 }

             else
                cout<<"nie udalo sie zalogowac";
        }
        else
            cout<<"dziekujemy do widzenia";
    }

 

    return 0;
}

 

komentarz 25 lipca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Zmodyfikowałem troszeczkę kod (głównie proste kosmetyczne poprawki).
Jednak nie ma tu nic do czego mógłbym się przyczepić (poza zmiennymi globalnymi) x)
Link do poprawionej wersji: http://cpp.sh/236n

PS. Na przyszłość dodawaj swój kod w sposób podany w regulaminie forum.. Służy temu taka ikonka: {...} z napisem (pod spodem): code
Link: http://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy
komentarz 25 lipca 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ja się mogę czepić jeszcze nazwy zmiennych. Używaj konkretnych nazw. Zamiast n, może być loginLubRejestracja
komentarz 25 lipca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Pierw to trzeba przeczytać jak się zadaje pytania !
komentarz 25 lipca 2016 przez GameOver Nowicjusz (120 p.)
Czy chodzi ci o ten zwrot ,,nie uzywajac zadnych dodatkowych komend poza tymi uzytymi?", bo jesli tak to mialem na mysli to zeby nie dodawac zadnych petli itp. , rzeczy ktorych jeszcze nie umiem.
komentarz 25 lipca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
ZakosiliMiNeta miał na myśli regulamin -,-
komentarz 25 lipca 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Przed zadaniem pytania przeczytaj uważnie poniższe wskazówki.
Jest to ważne, abyśmy mogli Ci pomóc :)

  • Upewnij się, że Twój problem nie został już rozwiązany lub podobne pytanie nie zostało już zadane - użyj wyszukiwarki, przejrzyj linkownię z najczęstszymi problemami.
  • Opisz bardzo dokładnie problem i pokaż wszystkie błędy jakie otrzymujesz - nikt przecież nie będzie się domyślał o co może chodzić.
  • Kod wstawiaj w przeznaczonym do tego bloczku code - ułatwia to czytanie dzięki kolorowaniu składni.
  • W przypadku długiego kodu umieść go np. na Gistachwklej.org czy pastebin.com i podaj link do wklejki w treści. Możesz też skorzystać z serwisu typu JSFiddle czy CodePen.
  • Nie proś o gotowe rozwiązania - forum służy do wspólnej nauki, nie do pisania gotowców.
  • Wybierz odpowiednią kategorię - po wskazaniu każdej z nich zobaczysz opis pomagający dokonać wyboru.
  • W pytaniach dotyczących serwisu SPOJ nie wstawiaj całego kodu z zadania - nie psuj zabawy innym.
  • Wpisz tagi dotyczące Twojego pytania - nie używaj znaku #, oddziel je spacją.
  • Zapoznaj się z naszym FAQ i Regulaminem.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 lipca 2016 przez VendE Użytkownik (980 p.)

Wszystko jak najbardziej okej :) Przyjdzie czas na klasy,metody itd. to kod będzie wyglądał schludnie. 

Tak na przyszłość: używaj konkretnych nazw dla zmiennych ( n > numer_wybor) żeby w późniejszych etapach kodu nie mieszało się wszystko i żeby identyfikacja problemu była łatwiejsza dla ciebie jak i dla innych :) 

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2016 przez Jakub Norek Użytkownik (560 p.)
Według mnie, wszystko jest w porządku :) Powodzenia w dalszej nauce
0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2016 przez Slajev Początkujący (440 p.)
int PIN, n; string x;

 Inne rodzaje zmiennych dobrze pisać pod sobą. Kod wtedy będzie bardziej przejrzysty.

I tak jak napisał VendE, dobrze używać konkretnych nazw dla zmiennych. 

Powodzenia w dalszej nauce wink

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,114 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 309 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2021 w C i C++ przez Quba Użytkownik (870 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 116 wizyt

92,628 zapytań

141,490 odpowiedzi

319,861 komentarzy

62,010 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...