• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rysowanie figur - gwiazdki - C#

Object Storage Arubacloud
0 głosów
7,386 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2016 w C# przez PytamBoNieWiem Nowicjusz (120 p.)

Cześć,

Przejrzałem forum, ale akurat zagadnienia dotyczącego danej figury nie znalazłem, a że mnie kwestia już męczy kilka godzin łącznie to uznałem, że zapytam bo od patrzenia to się jeszcze nic samo nie zrobiło.

Sprawa zapewne dla wielu jest banalna.

Chodzi o figurę z gwiazdek (ilość wierszy podaje użytkownik)

Np. po podaniu przez użytkownika cyfry 4 następuje wypisanie 3 spacji, 1 gwiazdki i przejście do nowego wiersza. Następnie pojawiają się 2 spacje i 2 gwiazdki...i nowy wiersz. W 3 wierszu mamy 1 spację i 3 gwiazdki, a w 4 wierszu mamy 4 gwiazdki.

Myślę, że mają tam byc dwie pętle for i warunek if/else. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

 

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;

namespace Zadanie
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            int x;

            Console.WriteLine("Podaj liczbę: ");
            x = int.Parse(Console.ReadLine());

            for (int i = 1; i <= x; i++)
            {

                for (int j = 1; j <= x; j++)
                {
                    if (?????)
                    {
                        Console.Write("*");
                    }

                    else
                    {
                        Console.Write(" ");
                    }
                }
                Console.WriteLine();
            }
            Console.ReadKey();
        }
    }
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2016 przez maciekak Obywatel (1,300 p.)
Wedlug tego co napisałeś powinno być tak:
if(j >= x - i +1)

PS. Wygodniej przypadkiem nie jest tak (int i = 0; i < x; i++) niż tak (int i = 1; i <= x; i++)?
Analogicznie z 'j',
I wtedy if wyglądałby tak:
if(j >= x - i -1)
komentarz 27 lipca 2016 przez PytamBoNieWiem Nowicjusz (120 p.)

W porządku! Spróbuję Twoim sposobem. Jeszcze zapytałem znajomego i on podsunął taką opcję. Oczywiście zapewne jakbym siedział nad tym rok to i tak bym na to nie wpadł i to w sumie największy dramat.

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;

namespace Zadanie3_9_3
{
    class Program
    {

        static void Main(string[] args)
        {
            int asdf;
            asdf = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());

            for (int i = asdf; i > 0; i--)
            {
                for (int j = i; j > 1; j--)
                {
                    Console.Write(" ");
                }

                for (int k = 0; k <= (asdf - i); k++)
                {
                    Console.Write("*");
                }

                Console.WriteLine();
            }

            Console.ReadKey();
        }
    }
}

 

komentarz 31 maja 2019 przez Grzelon Nowicjusz (100 p.)
Takie coś mi wyszło, troche prostrze:

Console.WriteLine("Podaj długość boku");
           

int a = int.Parse(Console.ReadLine());
            for (int b = 1; b <= a; b++)
            {
                
                for (int d = a; d>=b; d--)
                {
                    Console.Write("*");
                }
                Console.WriteLine();

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,109 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w C# przez kondzio11 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,699 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w C# przez pclolowicz Użytkownik (500 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,354 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2017 w C i C++ przez supergosc44 Początkujący (270 p.)

92,575 zapytań

141,425 odpowiedzi

319,650 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...