• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[ROZWIĄZANY] Problem z połączeniem się z baza MySQL

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,082 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2016 w PHP przez Abel Mądrala (5,140 p.)
edycja 24 lipca 2016 przez Abel

Jako że to mój pierwszy post na tym forum to witam serdecznie wszystkich użytkowników 

Mój problem polega na tym że strona nie łączy się z baza danych , na localhost wszystko śmiga a po wstawieniu na hosting cba.pl coś nie moge tego odpalić . otrzymuje błąd 1045. Wiem że to błąd połączenia z baza , ale dlaczego?

Zmieniłem w panelu administracyjnym wersje php na 7.0 i tez to nie pomogło 

Poniżej listing zaloguj.php  Plik connect.php uzupełniłem prawidłowymi danymi ,sprawdziłem to wielokrotnie

<?php

	session_start();
	
	if ((!isset($_POST['login'])) || (!isset($_POST['haslo'])))
	{
		header ('Location: index.php');
		exit();
	}
	
	require_once "connect.php";
	
	$polaczenie= new mysqli($host,$db_user,$db_pasword,$db_name);
	
	if ($polaczenie->connect_errno!=0)
	{
		echo "Blad: ".$polaczenie->connect_errno;
	}
	else
	{
		$login=$_POST['login'];
		$haslo=$_POST['haslo'];
		
		$login = htmlentities($login,ENT_QUOTES, "UTF-8");
		
		
		if($rezultat = $polaczenie->query(sprintf("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user='%s'",
		mysqli_real_escape_string($polaczenie,$login))))
		{
			$ilu_user = $rezultat->num_rows;
			if($ilu_user>0)
			{
				$wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
				 
				if (password_verify($haslo, $wiersz['pass']))
				{
				
					$_SESSION['zalogowany'] = true;
					
					
					$_SESION['id'] = $wiersz['id'];
					$_SESSION['user'] = $wiersz['user'];
					$_SESSION['email'] = $wiersz['email'];
					
					
					unset($SESSION['blad']);
					$rezultat->close();
					
					header('location: home.php');
				}
				else
				{
				
					$_SESSION['blad'] = '<br /><span style="color:red"><h3><b>Nieprawidłowy login i/lub hasło!</b></h3></span>';
					header('Location: index.php');
				
				}
			} 
			else
			{
				
				$_SESSION['blad'] = '<br /><span style="color:red"><h3><b>Nieprawidłowy login i/lub hasło!</b></h3></span>';
			    header('Location: index.php');
				
			}
			
		}
		
		$polaczenie->close();
	}
	
	



?>

Siedzę nad tym już kilka godzin i nie mam pojęcia co jest nie tak .

Ogólnie połączenie z bazą niby mam , plik connect.php jest na pewno dobrze wypełniony . Potwierdza to listing bazy po załadowaniu tego 

<?php
require_once "connect.php";
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
if ($polaczenie->connect_errno!=0)
{
    echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno . "Opis: ". $polaczenie->connect_error;
}
else
{
$result=$polaczenie->query("SELECT user FROM uzytkownicy");
 while($wynik=mysqli_fetch_array($result)){
     echo $wynik['user'];
     echo"</br>";
 }
}
 
?>

Jednak zaloguj.php z jakiegoś powodu nie łaczy się

Proszę o jakąś podpowiedź 

Dziękuje 

komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Spróbuj UPDATE ustawić jeszcze raz hasło ;)
komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
No tak :)

Jak mogę prosić o bardziej szczegółową podpowiedź bo że tak określę raczkuje dopiero w php :)
komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Tutaj PHP nie jest potrzebne, a raczej znajomość SQL. Poczytaj sobie trochę o tym.

Wejdź do terminala i wpisz:

mysql -u root -p

teraz mysql poprosi cię o hasło, wpisz je i naciśnij enter (hasło nie będzie pokazywane więc nie mart się, że nie ma nawet "kropek"). Teraz wklej lub wpisz to:

SET PASSWORD FOR root@localhost = PASSWORD('yourpassword');

W miejscu yourpassword wpisz swoje nowe hasło do bazy danych (możesz wpisać również stare)

komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Nw czy to zadziała w ten sposób, ale warto spróbować bo błąd ewidentnie wynika z błędnego hasła lub nazwy...
komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Zapomniałem, że robisz to na hostingu xD Poszukaj więc w panelu opcji coś w stylu "mysql monitor"
komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

niestety ale wywala się błędem 

mysql -u root -p

Unexpected beginning of statement. (near "mysql" at position 0) 

to samo dla wszystkiego 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Zamiast mysqli ja bym próbował PDO. To nowsze rozwiązanie i bardziej uniwersalne.
komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
W jaki sposób to ma rozwiązać problem? xD
komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

zmieniłem hasło w panelu administracyjnym 

Niestety nadal ten sam błąd 1064, ale dlaczego skoro 

<?php
require_once "connect.php";
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
if ($polaczenie->connect_errno!=0)
{
    echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno . "Opis: ". $polaczenie->connect_error;
}
else
{
$result=$polaczenie->query("SELECT user FROM uzytkownicy");
 while($wynik=mysqli_fetch_array($result)){
     echo $wynik['user'];
     echo"</br>";
 }
}
  
?>

to korzysta z tego samego pliku do połączenie i łączy się. Dlaczego zaloguj.php połączyć się nie umie?

komentarz 22 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Możliwe że mają tam bazę niekompatybilną z mysqli
komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)
ale plik którego użyłem do wydrukowania zawartości tablicy user działa , a korzysta z mysqli

Więc połączenie jest , tylko dlaczego zaloguj nie łączy się ??
komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)

Niestety nadal ten sam błąd 1064, ale dlaczego skoro 

Na początku pisałeś, że błąd jest o numerze 1045...

komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Tak zgadza się taki właśnie jest błąd 

Blad: 1045

Przepraszam źle napisałem 

komentarz 22 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Ciężko cokolwiek w tej sytuacji poradzić, problem jak i numer błędu jest jednoznaczny: NIEPRAWIDŁOWA NAZWA LUB HASŁO. Sprawdź czy wszystko co otrzymałeś od hostingu cba.pl dobrze zrozumiałeś i w efekcie wpisałeś jak rozumiem do pliku connect.php, który przechowuje wszystkie dane bazy danych. Ewentualna i chyba jedyna inna opcja to kontakt z cba.pl. Możesz spróbować również na darmowym hostingu hostinger.pl i napisać czy wszystko działa.
komentarz 22 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

to nie może być źle uzupełniony plik connect.php 

Jak by był źle uzupełniony to plik test_bazy.php w którym jest to 

<?php
require_once "connect.php";
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
if ($polaczenie->connect_errno!=0)
{
    echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno . "Opis: ". $polaczenie->connect_error;
}
else
{
$result=$polaczenie->query("SELECT user FROM uzytkownicy");
 while($wynik=mysqli_fetch_array($result)){
     echo $wynik['user'];
     echo"</br>";
 }
}
   
?>

Tez by się nie połączył . A jednak łączy się bez problemu .

Myślę że problem jest w pliku zaloguj.php tylko że ja go nie widzę. Brak doświadczenia i umiejętności .Dlatego tu napisałem w nadzieje że ktoś wie jak to rozwiązać 

komentarz 23 lipca 2016 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Pokaż screen z tego błędu.
komentarz 23 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Kurcze to nie bywałe jak jedna literka może popsuć humor laugh

Po długich zmaganiach znalazłem błąd 

$polaczenie= new mysqli($host,$db_user,$db_pasword,$db_name);
     

w powyższej linii jest $db_pasword a powinno być

$polaczenie= new mysqli($host,$db_user,$db_password,$db_name);
     

Tak jak powyżej $db_password laugh

A więc problem rozwiązany 

Dziękuje wszystkim którzy raczyli udzielić się w temacie 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w SQL, bazy danych przez Dar3Q Obywatel (1,200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 287 wizyt
pytanie zadane 18 października 2016 w PHP przez Geek1234 Użytkownik (570 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 380 wizyt

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...