• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mam problem z PHP na stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
276 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w PHP przez Warzywo Gaming Początkujący (320 p.)
witam mam problem z PHP na stronie jestem amatorem w tworzeniu stron, chciałbym zrobić, aby ludzie nie zostawiali pustych pól a potem żeby informacje zostawały zapisane w bazie danych

KOD----> https://wklej.to/g2afR

co się dzieje po uruchomieniu strony w XAMPP----> https://scr.hu/y9Lvdr

nie mam pojęcia co jest źle proszę o pomoc .

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Ten sam problem co tutaj: http://forum.pasja-informatyki.pl/152367/php-nie-pokazuje-zmiennych?show=152370#a152370

Kod PHP musi przejść przez interpreter PHP, którego przeglądarka nie posiada.

co się dzieje po uruchomieniu strony w XAMPP

Nie uruchamiasz strony przez serwer.

I w kodzie widać ciekawe rzeczy tego typu:

<?php
if (isset($_SESSION['e_nick']))
	name="nazwateamu"
?>

Na pewno tak nie zadziała.

komentarz 26 czerwca 2016 przez Warzywo Gaming Początkujący (320 p.)
komentarz 26 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

No i? Jeśli linijka 61 to fragment który podałem wyżej to

Na pewno tak nie zadziała.

komentarz 26 czerwca 2016 przez Warzywo Gaming Początkujący (320 p.)
ok działa wszystko przez br'y
1
komentarz 26 czerwca 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
ściągnij IDE:

https://netbeans.org/downloads/index.html <- wersji dla php

or:

https://www.jetbrains.com/phpstorm/download/

wyłapie dla ciebie syntax errory.

I polecam sobie przypomnieć składnie:

http://kursphp.com/rozdzial-1/ (pierwszy link z brzegu, więc nie wiem, czy najlepszy z dostępnych)
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Dam trochę inne rozwiązanie (ofc nie najlepsze, ale może zrozumiesz zamysł):

#1. Ściągnij interpreter php lub użyj tego, który ściągnąłeś wraz z xampp.

dla windy: http://windows.php.net/download#php-7.0 może być wersja VC14 x86 Non Thread Safe (2016-Jun-22 19:17:00)

jesli nie masz VC14 to też zassaj: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48145

#2. odpal command line/cmd/konsole.

#3.1 przejdz do folderu z plikiem używając komendy: `cd`

pełna komenda wyglądała by tak:

cd C:/Users/Admin/Desktop/hollidays/

enter.

Gratulacje, jesteś w katalogu z twoją stroną.

#3.2 Przenieś plik php.exe tego co zassałeś na konsole i dopisz następują fraze:

-S localhost:80

w efekcie powinno wygądać to tak:

C:\Users\Admin\Desktop\hollidays><sciezka-do-twojego-php>\php.exe -S localhost:80

I powinieneś otrzymać komunikat:

PHP 7.0.7 Development Server started at Sun Jun 26 16:40:40 2016
Listening on http://localhost:80
Document root is C:\Users\Admin\Desktop\holidays
Press Ctrl-C to quit.

Gratulacje, uruchomiłeś serwer build-in od php wystarczący do twoich potrzeb.

Wpisz w przeglądarce localhost/zapisy.php i strona powinna działać. Za każdym razem, gdy wywołasz strone, w konsoli będziesz widział, co pobiera użytkownik z serwera, jakiej metody do tego używa i jaki kod zwóci serwer (e.g. 200 ok, 30x redirect, 404 not found, 50x server error).

Tak samo działa XAMPP. Definiujesz, gdzie ma być twoj root do serwera i po uruchomieniu odwołujesz się po localhoscie do niego. Apach z XAMPP używając php_mod (czy jak to się tam nazywa) interpretuje plik zapisy.php używając PHP z XAMPP, po czym zwraca przez Apacha do użytkownika przeparsowaną strone.

By nie było, nie wyjaśniłem instalacji bazy danych, którą ma w sobie już xampp. 

Poza tematem polecam server do developmentu: https://caddyserver.com/. Prosty w użyciu no i przejrzysty manual.

komentarz 26 czerwca 2016 przez Warzywo Gaming Początkujący (320 p.)
dobra mam xamp'a i miałem go też wcześniej ale i tak w xampp nie działało http://hollidaysch.cba.pl/zapisy.php# musi być jakiś błąd w kodzie

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 5,804 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2016 w PHP przez Chisorq Obywatel (1,680 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 565 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 178 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez Bartosz Kaczmarek Początkujący (340 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,662 komentarzy

61,963 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...