• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z switch.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
130 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2016 w Java przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
zamknięte 16 czerwca 2016 przez ShiroUmizake

Zanim zacznę, tak wiem powinen używać enum. 2, Pewnie problem jest banalny, ale już czas mnie nagli, więc zgłaszam się o Was o pomoc.

O to miejsce zatrzymania kodu:

private static void operateFunc(ArrayList<Buyer> buyerList, ArrayList<Auction> auctionList) throws IOException {
    AuctionFunc func = new AuctionFunc(buyerList,auctionList);
    boolean corectKey = false;
    while (!corectKey){
    char inputChar = (char) System.in.read();
    menu();
    System.out.println("Klawisz przez cb wciśnięty to :" + inputChar);
    switch (inputChar){
        case 1:{ func.initAuction(); break;}
        case 2:{ func.findNotFinalAuction();break;}
        case 3:{ func.findFinalAuction(); break;}
        case 4:{ func.findSeller();break;}
        case 5:{ func.addTrustyPoint(); break;}
        case 6:{ func.removeTrustyPoint();break;}
        
    }

Program się zachowuje tak, jakby nie wchodził do switcha.

Cała metoda:

  private static void operateFunc(ArrayList<Buyer> buyerList, ArrayList<Auction> auctionList) throws IOException {
    AuctionFunc func = new AuctionFunc(buyerList,auctionList);
    boolean corectKey = false;
    while (!corectKey){
    char inputChar = (char) System.in.read();
    menu();
    System.out.println("Klawisz przez cb wciśnięty to :" + inputChar);
    switch (inputChar){
        case 1:{ func.initAuction(); break;}
        case 2:{ func.findNotFinalAuction();break;}
        case 3:{ func.findFinalAuction(); break;}
        case 4:{ func.findSeller();break;}
        case 5:{ func.addTrustyPoint(); break;}
        case 6:{ func.removeTrustyPoint();break;}
        
    }
    System.out.println("Czy chcesz zakończyć program");
    char endProgram = (char) System.in.read();
    if (endProgram == 'T'| endProgram == 't'){
        corectKey = true;
    }
    }
    }

Link do klasy auctionFunc. http://pastebin.com/0ihVsrnV

O co może chodzić?

 

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany, złe oznakowanie case :).

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez toldwine Użytkownik (660 p.)
wybrane 16 czerwca 2016 przez ShiroUmizake
 
Najlepsza

Witam

1. Po pierwsze po case wstawiamy wartość ze switcha czyli w twoim przypadku char ( a dokładnie '1') - to co napisałeś tyczy sie zmiennej typu int.

2. osobiście zawsze dodaję (jesli mogę) wybór default - komunikatem i zwracana wartością np "Błąd:"+wartość

+1 głos
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Zamiast "   case 1:   "  zastosuj jako "  case '1':  "
+1 głos
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Wchodzić do switcha wchodzi, tylko nie znajduje tam żadnego chara(case masz 'intowe'), a default nie dałeś, stąd wrażenie, że switch się nie wykonuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 496 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2018 w Java przez periedynek Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 14 października 2017 w Java przez MartinPLPL Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 83 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2018 w Java przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)

92,576 zapytań

141,426 odpowiedzi

319,652 komentarzy

61,961 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...