• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Paragrafy różnego typu bez klas?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
107 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2016 w HTML i CSS przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)

Witam mam takie zadanie i uwazam ,że nie da sie go wykonac ,bez formatowania pliku html.

Dołącz do pliku dokument CSS o nazwie nazwisko.css.
Następnie w pliku css zdefiniuj poniższe formatowanie.
Formatowanie w pliku HTML nie będzie punktowane. - tutaj już jest jeden błąd w zadaniu ,bo muszę sformatować plik HTML ,by dołączyć dokument do pliku.

Akapit 1 ma byc koloru fioletowego.

Akapit 2 ma byc koloru niebieskiego.

Akapit 3 ma byc koloru zielony.

Akapit 4 ma byc koloru szary.

Akapit 5 ma byc koloru bialy.

<!DOCTYPE HTML>
<html>
  <head>
  <title> strona</title>
  <head>

  <body>

  
  <!-- akapit 1 -->
<p> Gdybykuska nie skakała to.. </p>
  <!-- akapit 2 -->
<p> Gdybykuska nie skakała to.. </p>
  <!-- akapit 3 -->
<p> Gdybykuska nie skakała to.. </p>
  <!-- akapit 4 -->
<p> Gdybykuska nie skakała to.. </p>
  <!-- akapit 5 -->
<p> Gdybykuska nie skakała to.. </p>






   </body>



</html>

 

 Czy dałoby rade to zadanie zrobić ,gdyby plik css był już dołączony? Moim zdaniem nie ,gdyż co mam definiować w css ,jeżeli paragrafy nie mają klas. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
wybrane 11 czerwca 2016 przez Hadamalush
 
Najlepsza
komentarz 11 czerwca 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Dokładnie.
komentarz 11 czerwca 2016 przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
A plik css da się przypiąć bez formatowania pliku html? Dzięki za odpowiedź:)
komentarz 13 czerwca 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Teoretycznie tak, gdybyś mogl użyć php... Ale na pewno możesz dołączyć plik w html. Mi się wydaje ze to chodzi o nie używanie stylowania w html (typu zdeprecjonowane center), a nie o nieedytowanie html w ogóle.
+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)

Nawet gdybyś mógł formatować html, to do tego typu formatowania użyłbyś raczej id niż class. Ale jeśli nie możesz w ogóle modyfikować tagów html, to można użyć selektora dla elementów, które następują po konkretnym innym elemencie (adjacent sibling selector). Tutaj masz infografikę:

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 507 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w PHP przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 200 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w HTML i CSS przez Horace17 Obywatel (1,070 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,663 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...