• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Schemat blokowy - algorytm liczący średnią n liczb oraz średnią wybranych liczb

0 głosów
9,155 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2016 w Inne języki przez Jarek Skorupa Nowicjusz (120 p.)

Witam,

mam do wykonania na zajęciach informatycznych algorytm w postaci schematu blokowego (w programie magiczne bloczki), który ma za zadanie liczyć średnią z n liczb oraz średnią z wybranych liczb (np. pierwszej i ostatniej). Udało mi się niestety stworzyć dwa odrębne algorytmy, jeden liczący średnią z n liczb, a drugi z wybranych. Dlatego zwracam się z prośbą:

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć/pokazać jak powinien wyglądać pojedynczy schemat blokowy wykonujący te 2 zadania.

Poniżej moje dwa algorytmy: pierwszy liczy zwykłą średnią, drugi z pierwszej i ostatniej liczby.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
W drugim schemacie masz chyba błąd, bo nadpisujesz n. Read n i potem znowu read n. Ogólnie Tak jak masz te dwa algorytmy to łączysz je na górze tak jakby menu, które możesz zrobić bloczki tak/nie. Po prostu rozrzut na jedno lub drugie zadanie lub realizacje ich po kolei - to już zależy od wymogów. Przy najmniej my tak robiliśmy kiedyś ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w Inne języki przez Kamil Maksymowicz Początkujący (400 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,338 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,605 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w Algorytmy przez Kamil Maksymowicz Początkujący (400 p.)

93,776 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...