• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Niedziałający skrypt PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
273 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w PHP przez Ciri Gaduła (3,380 p.)
edycja 7 czerwca 2016 przez Ciri

Jest to mój pierwszy program w PHP, więc mogą pojawić się błędy. Chciałam, aby przypominało to formularz rejestracyjny, gdzie wpisuje się dane i daje "dalej", a na końcu ma być podsumowanie wszystkich wprowadzonych danych. Mam gdzieś błąd, ale nie potrafię go znaleźć :/

 

<html>
<head>
</head>
<body>

<form action="index.php" method="get" enctype="multipart/form-data">
<table align="center" bgcolor="white" style="font-size:30px;">
<tr>
<td colspan="2" align="center">
<h2>Odpowiedz na poniższe pytania, a powiem ci kim jesteś</h2>
</td>

<tr>
<td>Podaj imię:</td>
<td><input type="text" name="imie"></td>
</tr>
</tr>

<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>

<tr>
<td>Podaj płeć:</td>
<td>
<input type="radio" name="plec" value="m">mężczyzna
<input type="radio" name="plec" value="k">kobieta
<input type="radio" name="plec" value="g">gender
</td>
</tr>

<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>




<tr>
<td>Podaj przedział wiekowy</td>
<td>
<select name="wiek">
<option value="0">wybierz wiek</option>
<option value="1">0-12</option>
<option value="2">13-16</option>
<option value="3">17</option>
<option value="4">18-30</option>
<option value="5">30-40</option>
<option value="6">41-50</option>
<option value="7">51-60</option>
<option value="8">61+</option>
</select>
</td>
</tr>

<tr>
<td>Lubisz kawę:</td>
<td>
<input type="radio" name="kawa" value="t">tak
<input type="radio" name="kawa" value="n">nie
</td>
</tr>


<tr>
<td>Lubisz kawę:</td>
<td>
<input type="radio" name="kawa" value="t">tak
<input type="radio" name="kawa" value="n">nie
</td>
</tr>


<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>
</table>
</form>




<?php

if(!empty($_GET['wyslij']))
{
echo "Witaj<br>Nazwywasz się <i>".$_GET['imie']." ".
if(empty($_GET['imie']) 
echo "<span style=\"color:red;\">Nie chcesz zdradzićmi swego imienia? :C</span>";


if(!empty($_GET['plec']))
{
echo "<br>Jesteś ";
if($_GET['plec']=="m")
echo "<i>mężczyzną</i>";
elseif($_GET['plec']=="k")
echo "<i>kobietą</i>";
elseif($_GET['plec']=="g")
echo "<i>gender</i>";
}
else
{
echo "<br>Nie zaznaczyłeś/łaś pola <i>płeć</i> :(";
}

switch($_GET['wiek'])
{
case 0:
echo "Czyżbyś się nienarodził/łaś?</i> :(";
break;

case 1:
echo"Uważaj na Trykiewicza";
break;

case 2:
echo"Buntujesz się przeciwko wszystkiemu i wszystkim";
break;

case 3:
echo"Jsteś objęty/a prawem, ale nic nie możesz";
break;

case 4:
echo"Niby jesteś dorosły";
break;

case 5:
echo"Przeżywasz kryzys wieku średniego";
break;

case 6:
echo"Możesz się nazywać dorosłym";
break;

case 7:
echo"Pewnie masz już wnuki";
break;

case 8:
echo"Staruszek z ciebie... :/";
break;
}

if(!empty($_GET['kawa']))
{

if($_GET['kawa']=="t")
echo "<i>Lubiąc kawę zyskałeś szacunek u Króla Kruków</i>";
elseif($_GET['kawa']=="n")
echo "<i>Uważaj na zakapturzone istoty. Jeżeli nie lubisz kawy, to one też cię nie lubią...</i>";

}
else
{
echo "<br>Nie zaznaczyłeś/łaś pola <i>płeć</i> :(";
}

}

?>


</body>
</html>

 

EDIT

Już działa, ale nadal jest pewien problem...

 

<html>
<head>
</head>
<body>

<form action="index.php" method="get" enctype="multipart/form-data">
<table align="center" bgcolor="white" style="font-size:30px;">
<tr>
<td colspan="2" align="center">
<h2>Odpowiedz na poniższe pytania, a powiem ci coś ciekawego</h2>
</td>

<tr>
<td>Podaj imię:</td>
<td><input type="text" name="imie"></td>
</tr>
</tr>

<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>

<tr>
<td>Podaj płeć:</td>
<td>
<input type="radio" name="plec" value="m">mężczyzna
<input type="radio" name="plec" value="k">kobieta
<input type="radio" name="plec" value="g">gender
</td>
</tr>

<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>




<tr>
<td>Podaj przedział wiekowy</td>
<td>
<select name="wiek">
<option value="0">wybierz wiek</option>
<option value="1">0-12</option>
<option value="2">13-16</option>
<option value="3">17</option>
<option value="4">18-30</option>
<option value="5">30-40</option>
<option value="6">41-50</option>
<option value="7">51-60</option>
<option value="8">61+</option>
</select>
</td>
</tr>


<tr>
<td>Lubisz kawę:</td>
<td>
<input type="radio" name="kawa" value="t">tak
<input type="radio" name="kawa" value="n">nie
</td>
</tr>


<tr>
<td colspan="2" align="right">
<input type="submit" value="Wyślij" name="wyslij">
</td>
</tr>
</table>
</form>




<?php

if(!empty($_GET['wyslij']))
{
echo "Witaj<br>Nazwywasz się <i>".$_GET['imie'];


if(!empty($_GET['plec']))
{
echo "<br>Jesteś ";
if($_GET['plec']=="m")
echo "<i>mężczyzną</i>";
elseif($_GET['plec']=="k")
echo "<i>kobietą</i>";
elseif($_GET['plec']=="g")
echo "<i>gender</i>";
}
else
{
echo "<br>Nie zaznaczyłeś/łaś pola <i>płeć</i> :(";
}

switch($_GET['wiek'])
{
case 0:
echo "Czyżbyś się nienarodził/łaś?</i> :(";
break;

case 1:
echo"Uważaj na Trykiewicza";
break;

case 2:
echo"Buntujesz się przeciwko wszystkiemu i wszystkim";
break;

case 3:
echo"Jsteś objęty/a prawem, ale nic nie możesz";
break;

case 4:
echo"Niby jesteś dorosły";
break;

case 5:
echo"Przeżywasz kryzys wieku średniego";
break;

case 6:
echo"Możesz się nazywać dorosłym";
break;

case 7:
echo"Pewnie masz już wnuki";
break;

case 8:
echo"Staruszek z ciebie... :/";
break;
}

if(!empty($_GET['kawa']))
{

if($_GET['kawa']=="t")
echo "<i>Lubiąc kawę zyskałeś szacunek u Króla Kruków</i>";
elseif($_GET['kawa']=="n")
echo "<i>Uważaj na zakapturzone istoty. Jeżeli nie lubisz kawy, to one też cię nie lubią...</i>";

}
else
{
echo "<br>Nie zaznaczyłeś/łaś pola <i>płeć</i> :(";
}

}

?>


</body>
</html>

 

Nadal nie wiem jak zrobić żeby skrypt był podobny do rejestracji :/

komentarz 7 czerwca 2016 przez niezalogowany
Wiem, wiem. Przepraszam, że pomyliłem Wasze imiona. :(
komentarz 7 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Jak dla mnie nie ma problemu, każdemu mogło się zdarzyć.

Chciałem tylko zaznaczyć, że polecałem Atoma, ale też PhpStorma i zaznaczałem, że to Storm jest lepszy :)
komentarz 8 czerwca 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

Netbeans też ma dracule: http://plugins.netbeans.org/plugin/62424/darcula-laf-for-netbeans :P

Storm lepszy od netbeansa (niestety ;_;), ale 199.00 to nie jest cena dla "początkującego" programisty, chyba że ma sie legitke lub firma sponsoruje (to wyklucza słowo początkujący).

Zawsze zostaje 30 dniowy trial lub netbeans.

komentarz 8 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
€ 89.00 /1st year
€ 71.00 /2nd year
€ 53.00 /3rd yr onwards
Troszkę poleciałeś z ceną. ;) No ale, netbeans na obecną chwilę w zupełności wystarczy. Oczy dziękują za ciemny motyw ^^
1
komentarz 8 czerwca 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Ups, zła zakładka. Sprawdzałem ceny dla firm. :P

Dla uściślenia: https://www.jetbrains.com/phpstorm/buy/#edition=personal

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
Tak na szybko.. Średnik, a raczej jego brak w 93 linii.
+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
echo "Witaj<br>Nazwywasz się <i>".$_GET['imie']." ".
if(empty($_GET['imie']) 

\/

echo "Witaj<br>Nazwywasz się <i>".$_GET['imie'];
if(empty($_GET['imie'])) 

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 287 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 584 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
pytanie zadane 1 października 2018 w PHP przez dawidek08 Początkujący (290 p.)

92,579 zapytań

141,432 odpowiedzi

319,664 komentarzy

61,964 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...