• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Równanie kwadratowe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
289 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w C i C++ przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
zmienione kategorie 7 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk
WIEM WIEM! Było to już, jednak moje zadanie jest inne. A mianowicie

Należy przygotować program który oblicza rozwiązania równania kwadratowego odpowiednia struktura powinna przechowywać wyniki tych rozwiązań

Ogarnąłem całe liczenie kod niżej, jednak jak zrobić to przechowywanie w strukturze? Dzięki!

http://wklejto.pl/256945

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Żeby to dobrze zrobić, musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: co jest rozwiązaniem trójmianu kwadratowego?
komentarz 7 czerwca 2016 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Matematyka nie jest moją najmocniejszą stroną, do tego chodzę  tylko do 1kl technikum ;D

Dlatego pierwszy raz słyszę coś o trójmianie.
komentarz 7 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
To inna nazwa wielomianu drugiego stopnia. W sumie to powinienem napisać "co może być pierwiastkiem trójmianu", co byłoby tożsame z rozwiązaniami równania kwadratowego. ;)
komentarz 7 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
...to jak, Kimi? ;)
komentarz 7 czerwca 2016 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Powiem tak. Nie wiem jak ma mi to pomóc xd
komentarz 7 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
A jeśli Ci powiem, że są dwa pierwiastki lub ich brak, to już lepiej? ;)
komentarz 7 czerwca 2016 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
Sorki ale naprawdę mam 2 z matmy i nie kminię xd Spytam wprost. Mam źle kod czy cuś?
komentarz 7 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
To nic nie szkodzi, że masz 2 z matmy. Teraz programujesz, co nie? ;)

Odpowiadając na pytanie: nie realizujesz polecenia. Skoro potrzebujesz wynik przechować w strukturze, należy ją najpierw zdefiniować. Żeby wiedzieć, jak to zrobić, należy wiedzieć, co ma siedzieć w tej strukturze.

Więc już Ci podpowiedziałem: powinny to być dwie liczby.

BTW - powinieneś sprawdzać, czy a != 0. Jeśli a byłoby równe zero, funkcja kwadratowa staje się funkcją liniową i obliczanie dwóch pierwiastków traci sens (nie mówiąc o dzieleniu przez zero).
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Jeżeli potrzebujesz struktury to deklaruję się ją np. tak (oczywiście poza mainem)
struct Nazwa_struktury
{
   int x;
   float y;
};
jeżeli chcesz stworzyć strukturę w mainie to robisz to np. tak:
Nazwa_struktury Obiect;
A by odwołać się do tych zmiennych w tej strukturze wystarczy że napiszesz:
Obiect.x=5;
Obiect.y=25.2;
Tu masz więcej o strukturach:
http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Struktury-danych/303
komentarz 7 czerwca 2016 przez Kimi Bywalec (2,050 p.)
http://wklejto.pl/256960

Czyli tutaj jest dobrze?

Jest to przechowywane w strukturze?
komentarz 7 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)

Tak, jest dobrze.. możesz też do struktury schować P i Q i całą resztę równania. Ale to zależy już od ciebie.
Tylko jedno małe ale
nie stworzyłeś tej struktury.. tzn. zapisujesz dane dalej do zmiennych, ale nie tych w strukturze.
zrób tak:
"

struct struktura
{
    double x1,x2,a,b,c,P,Q;
};
int main() {
 
    float delta;
    struktura Str;
    cout << "Podaj Wspoczynniki a, b oraz c oddzielone spacja: ";
    cin >> Str.a >> Str.b >> Str.c;
i dalej odwołuj się do stworzonej struktury Str analogiczne.. tzn.. zamień np. P i Q na Str.P i Str.Q


"

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,088 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,099 wizyt
pytanie zadane 9 października 2020 w C i C++ przez Beginner555 Obywatel (1,760 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 639 wizyt

92,617 zapytań

141,467 odpowiedzi

319,784 komentarzy

61,999 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...