• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Xampp Apache nie działa pomimo zmiany portów

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,678 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez wlochaty Nowicjusz (160 p.)

Cześć.

Mam problem. Zainstalowałem xampp, nie działał Apache. Pomimo, że nie znalazłem informacji o zablokowanym porcie to zgodnie z poradnikami pozmieniałem we wskazanych plikach port na 8012. To też jednak nic nie dało. Więc mam sytuacje w której ani port 80 ani 8012 nie jest zajęty, a xampp nadal wyrzuca: 

Error: Apache shutdown unexpectedly.
13:24:24  [Apache]     This may be due to a blocked port, missing dependencies, 
13:24:24  [Apache]     improper privileges, a crash, or a shutdown by another method.
13:24:24  [Apache]     Press the Logs button to view error logs and check
13:24:24  [Apache]     the Windows Event Viewer for more clues
13:24:24  [Apache]     If you need more help, copy and post this
13:24:24  [Apache]     entire log window on the forums

Skypa oczywiscie też nie mam. Ma ktoś jakiś pomysł jak można by rozwiązać tę sytuacje?

 

 

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2016 przez Piotr Stabla Początkujący (310 p.)

Sprawdź czy Zapora Systemowa nie blokuje programu HTTP Apache Server jeżeli tak, to odblokuj. Następnie uruchom komputer ponownie i sprawdź czy serwer da się uruchomić, jeżeli nadal nie.

To w pliku httpd.conf znajdź linijkę Listen 80 i zmień ją na Listen 8080

I znów ponownie uruchom komputer, i sprawdź czy serwer da się uruchomić.

komentarz 6 czerwca 2016 przez wlochaty Nowicjusz (160 p.)
Dzięki, ale zapora zezwala na połączenie na dowolnych portach, w antywirusie nic nie ma, wszedzie ustawiłem 8080 i dalej nic, kompa zresetowałem. Możliwe jest jakieś inne rozwiązanie albo jest jakaś metoda jak zdiagnozować problem?
komentarz 6 czerwca 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Ja bym wyłączył antywirus i zapore i wtedy spróbował
komentarz 6 czerwca 2016 przez wlochaty Nowicjusz (160 p.)
Wyłączyłem całkowicie zaporę i antywirusa i nic to nie dało. Co jeszcze mogę zrobić?
komentarz 6 czerwca 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
http://stackoverflow.com/questions/17946150/apache-is-not-running-from-xampp-control-panel-error-apache-shutdown-unexpect

Poczytaj, może się dowiesz czegoś nowego. Może instalowałeś już kiedyś apache i nie zostało usunięte albo korzystasz z aplikacji, która ma wbudowanego apatcha?
komentarz 6 czerwca 2016 przez wlochaty Nowicjusz (160 p.)
edycja 6 czerwca 2016 przez wlochaty

Uruchamiam jako administartor, nic nie daje. Za to zgodnie z powyższą instrukcją uruchomiłem apache_start.bat. i wyrzuciło mi bład w 37 lini czyli w tej: ServerRoot "/xampp/apache". Moze tutaj powinienem coś zmienic? W między czasie zainstalowałem też wszystko raz jeszcze od zera i wyskoczył mi komunikat, że moze być problem bo mam zainstalowany Microsoft Visual C++. Powinienem to odinstalować?

Edit:

Zmieniłem tą 37linie, na poprawną ścieżkę, teraz wyrzuca mi komunikat: httpd.exe: Syntax error on line 72 (LoadModule access_compat_module modules/mod_access_compat.so) ze nie moze odnaleźć tego modułu czy coś takiego.

Macie jakiś pomysł? Albo jest możłiwość obejścia tego apacha w tej formie chcąc zacząć przygodę z php?

0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2016 przez iKED Początkujący (300 p.)
Spróbuj uruchomić jako administrator.
0 głosów
odpowiedź 6 czerwca 2016 przez wlochaty Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za wszystkie wskazówki! Sytuacja chyba póki co opanowana. Zainstalowałem Wampa i udało mi sie wyswietlić pierwszy prosty plik php, więc mam nadzieje że wszystko ok, pomimo, że przy paru modułach mam wykrzykniki. Gdyby ktoś mial jakiś pomysł jak rozwiązać problem z xamppem to chętnie spróbuje raz jeszcze.
0 głosów
odpowiedź 10 października 2016 przez Skoczek2010 Nowicjusz (140 p.)
Ja zrobiłem tylko to: zmieniłem dwie linijki w pliku httpd.conf tj. #Listen 12.34.56.78:3360 i #Listen 3360 dopisując zamiast 80 to 3360. Przy uruchamianiu w adresie do localhost czy 127.0.01 dodaję to 3360 (localhost:3360/nazwa witryny/index.php lub 127.0.0.1:3360 i tak dalej..). Plik httpd.conf znajdziesz otwierając XAMPP Control Panel > config w pozycji Apache > i pierwsza pozycja od góry >Apache (httpd.conf). U mnie ta metoda zawsze działa.

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 2,183 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Sznurek11 Obywatel (1,000 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 229 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 621 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2017 w Systemy operacyjne, programy przez xmigox Obywatel (1,090 p.)

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...