• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoze mi ktoś pozbyc się marginesu?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
229 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2016 w HTML i CSS przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)

Pomoze mi ktoś pozbyc się marginesu?

https://www.dropbox.com/s/r1ahj1lgdolocuh/ht.png?dl=0

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>tytył</title>
	
	<meta name="description" content="Serwery " />
	<meta name="keywords" content="gry" />
	
	<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>
	
</head>

<body>
	
	<div class="wrapper">
		<nav class="nav">
		
				<ol>
					<li><a href="#">Sklep sms</a></li>
					<li><a href="#">strona www</a></li>
					<li><a href="#">strona www</a></li>
					<li><a href="#">strona www</a></li>
					<li><a href="#">strona www</a></li>
				</ol>
		
		</nav>
		
		</div>
	</div>

</body>
</html>


CSS CSS CSS
body
{
	color: #ffffff;
	background: url('img/bg.jpg');
	//background: url('img/obrazekk');
	//background-size: 100px 100px;
	background-size: cover;
	margin: 0 !important;
}

.wrapper
{
	width: 100%;
}

.header
{
	width:100%;
	padding: 40px 0;
}

.nav
{
	width: 100%;
	padding: 10px 0;
	background-color: #ffffff;
	text-align: center;
	border-top: 1px solid #751b1b;
	border-bottom: 1px solid #751b1b;
	opacity: 1;
}

ol
{
	padding: 0;
	margin: 0;
	list-style-type: none;
	font-size: 18px;
	height: 35px;
	line-height: 100%;
}
ol a 
{
	color: #451717;
	text-decoration: none;
	display: block;
}
ol > li
{
	float: left;
	width: 150px;
	height: 40px;
}
ol > li:hover
{
	background-color: #cf6969;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 3 czerwca 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
wybrane 3 czerwca 2016 przez uMAXa
 
Najlepsza
W .nav w CSS masz padding:10px 0; - usuń go.
Dodatkowo masz klase .header, któej nie ma w htmlu i jedno zamknięcie diva za dużo. Chyba, że tam był div class="header", którego nie skopiowałeś wrzucając kod :)
komentarz 3 czerwca 2016 przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
a jak teraz wyprostowac text na srodek bo troszke za wysoko xd a moze jednak nie zdaje mi sie :p
komentarz 3 czerwca 2016 przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
jednak musze obnizyc tekst wysrodkowac w duł troszke
komentarz 3 czerwca 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
musisz nadać właściwośc line-height:(X - ilość pikseli taka sama jak w znaczniku, w którym trzymasz nav a więc zapewne w headerze.) Jeśłi hedaer ma np. wysokość 20px, to robisz line-height: 20px dla textu i wtedy się wyśrodkuje
komentarz 3 czerwca 2016 przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
Header chyba nie powinno byc wiwc usunelem
komentarz 3 czerwca 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Musisz na elemencie rodzica sprawdzić jaka jest wysokość i dać właściwość line-height o tych samych pixelach dla dziecka
komentarz 3 czerwca 2016 przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
juz ogarnełem usunełem line-height: 100%; dałem line-height: 40px; :D
0 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
Nie musisz ustawiać line-height, usuwasz padding w klasie nav, w deklaracji : ol > li usuwasz sztywną wysokość i dla deklaracji: ol a - ustawiasz padding góra-dół np: 10px a dla lewo-prawo 0,

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 176 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2019 w HTML i CSS przez Deeright Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 315 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2018 w HTML i CSS przez Marcin Malinowski Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt

92,583 zapytań

141,434 odpowiedzi

319,669 komentarzy

61,966 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...