• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Płynne przesuwanie się obrazków w lewo. Nie można zmienić wysokości wyświetlanych obrazków.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,222 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w JavaScript przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)
zamknięte 3 czerwca 2016 przez Krzysiek_34

Witam.

Jestem w trakcie robienia ciekawego efektu w postaci płynnego przesuwania się obrazków w lewo. Pomysł zaczerpnąłem ze strony:

https://progrower.coffeecup.com/picmarquee.html

Aktualny mój kod:

<head>
 
    <script type="text/javascript" src="marquee/crawler.js">
    </script>
 
    <script type="text/javascript" src="marquee/marquee.js">
    </script>
 
</head>
 
<body>
 
    <div id="content">
 
        <div class="Object"><div id="mycrawler">
            <img src="marquee/images/01.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/02.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/03.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/04.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/05.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/06.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/07.jpg" alt="" title="" />
            <img src="marquee/images/08.jpg" alt="" title="" />
        </div></div>
 
    </div>
 
    <script type="text/javascript">
        marqueeInit({
            uniqueid: 'mycrawler',
            style: {
            'margin-top': '2px',
            'padding': '1px',
            'width': '900px',
            'height': '80px'
            },
            inc: 0,
            mouse: 'false',
            moveatleast: 1,
            neutral: 150,
            savedirection: true
        });
    </script>
 
</body>
#content
{
    background-color: #000000;
    width: 1100px;
    height: 400px;
}
 
.Object
{
    position: absolute;
    top: 350px;
    left: 225px;
    width: 900px;
}

Efekty są niezłe w przypadku mojego kodu, ale nie mogę zmienić wysokości wyświetlanych obrazków. Domyślnie wysokość ustawiona jest na 80px. Dla testu wpisywałem wysokość jako 200px w JavaScript:

<script type="text/javascript">
    marqueeInit({
        uniqueid: 'mycrawler',
        style: {
        'height': '200px'
        },
    });
</script>

i dalej domyślnie pokazuje wysokość jako 80px.

W stylach CSS dopisałem wysokość jako 200px:

.Object
{
    height: 200px;
}

i dalej domyślnie pokazuje wysokość jako 80px.

Zdjęcia mają rozdzielczość od 500x400 albo dużo wyższą, czyli wysokość każdego obrazka wynosi min 400px.

Czy w ogóle da się zrobić tak, aby można było zwiększyć wysokość wyświetlanych obrazków, np. na 200px?

W programie graficznym mógłbym wtedy nadać każdemu obrazkowi wysokość 200px (szerokość będzie dostosowana, aby zdjęcie nie było spłaszczone), po to aby każdy wyświetlany i przesuwany obrazek mógł być pokazany w całości.

komentarz zamknięcia: Temat nie jest jeszcze do końca rozwiązany.
komentarz 1 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Dlaczego zamiast odświeżyć swój poprzedni temat, to założyłeś nowy?

http://forum.pasja-informatyki.pl/146597/plynne-przesuwanie-obrazkow-lewo-mozna-zmienic-wysokosci-wyswietlanych-obrazkow

Nie sądzisz, że 5 godzin to zbyt krótko, aby ponawiać pytanie?
komentarz 1 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)

1. Przyzwyczaiłem się, że max po 20 minutach chociaż jedna osoba udzieliła mi odpowiedzi albo podpowiedzi na wcześniejsze tematy.smiley

2. Mój poprzedni temat o tej samej treści zniknął już z głównego forum ponad 2 godziny temu i pomyślałem sobie, że zostanie bardziej zlekceważony przez tutejszych ekspertów.

komentarz 1 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Trochę więcej cierpliwości. Możesz odświeżyć temat, zamiast go zamykać i zakładać obok od nowa ten sam.

Weź pod uwagę, że nie każdy problem da się rozwiązać w kilka minut ;)
komentarz 1 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)

Wobec tego tamten poprzedni temat niech już pozostanie zamknięty, a ten tutaj zostawię otwarty i będę liczył na to, że ktoś udzieli mi dobrej odpowiedzi, ok?smiley

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez winiardesign Gaduła (3,930 p.)
W JavaScripcie masz zdefiniowaną wysokość na 80px, więc nie ma co się dziwić że ci nie działa. A po drugie, gdzie tam zwiększasz tekst do 200px ? Za zwiększanie tekstu odpowiada chyba font-size, a nie height  ?
komentarz 2 czerwca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,080 p.)
Nic nie wspominałem o zwiększaniu tekstu, tylko o zwiększaniu wysokości wyświetlanych obrazków. Czytaj ze zrozumieniem!!!
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
  • <script type="text/javascript">
        marqueeInit({
            uniqueid: 'mycrawler',
            style: {
            'height': '200px'
            },
        });
    </script>

    Spróbuj bez przecinka

  • A to 200px na .Object nie nadaje 200px obrazkom byś musiał 200px dać na img

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 140 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 668 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2018 w HTML i CSS przez Karoldev Początkujący (300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt

92,579 zapytań

141,429 odpowiedzi

319,657 komentarzy

61,962 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...